Új hangformátumok a Blu-ray Disc és HD-DVD műsoros lemezeken

A Blu-ray Disc, HD-DVD műsoros lemezeken a DVD-ken megszokott hangformátumok mellett már a stúdiókban elkészülttel bitről-bitre teljesen azonos, tömörítetlen digitális hangsáv is lehet. Ezek a Dolby TruHD és a DTS-HD Master Audio.


A Blu-ray Disc, HD-DVD műsoros lemezeken a nagyobb kapacitás és adatelérési sebesség miatt nemcsak a filmek lehetnek nagyfelbontásúak, de a hozzájuk társított akár sokcsatornás hang is. Ezek az új technológiák kivételesen jó hangminőséget nyújtanak, ugyanakkor elég hatékonyak és rugalmasak ahhoz, hogy a diszkrét csatornák számát is növelni lehessen. A lemezeken természetesen a továbbiakban is találkozhatunk a jól ismert Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS-ES, DTS 96/24 hangsávokkal is, de az alábbi új hangformátumok is előfordulnak majd.

Dolby_TrueHD_logo_160px.JPGA Dolby TrueHD a leghatékonyabb veszteségmentes (lossless) kódolást biztosító audió technológia, mely nagyfelbontású hanglejátszást garantál minden HD-DVD lejátszóról – tekintve, hogy a DVD-Forum a „mandantory” azaz kötelezően választható formátummá választotta, ezért az összes lejátszónak kell kezelnie azt – és az ezt támogató Blu-ray Disc lejátszókról. 18 megabit/szekundumos (Mbit/sec) maximális adatátviteli sebességével támogatja a 96 kHz/24 bites felbontást, a jelenlegi lemezformátumok esetében nyolc (7.1 csatornás surround) csatornán, de ez akár 14-re is bővülhetne. (Nyolcnál kevesebb csatornánál magasabb, akár 192 kHz-es mintavételi frekvenciára is mód van.) A Dolby TrueHD olyan új lehetőségeket biztosít a tartalom előállítójának, mellyel az a hangot a legrealisztikusabb hatást keltve pozícionálhatja, és a lejátszott hang mindenegyes bitje azonos a legnagyobb felbontású stúdió mesterfelvétellel.

Dolby_MLP_logo_160px.JPGA DVD-Audio lemezekről már ismert MLP Lossless technológiát csak a DVD Forum választotta úgynevezett „mandantory” azaz kötelezően választható formátumként, két- és hatcsatornás, tömörítetlen, nagyfelbontású audió HD-DVD lemezeken való tárolásához. Ez a formátum a Blu-ray Disc lemezeken opcionálisan sem fordul elő. Maximálisan 9,6 Mbit/sec adatátviteli sebessége alkalmas a nagyfelbontású 96 kHz/24 bites (sokcsatornás) vagy 192 kHz/24 bites kétcsatornás, 24-bites hangok megszólaltatására.

Dolby_Digital_plus_logo_160px.JPGA Dolby Digital Plus magasabb adatátviteli sebességével (ami akár 6 Mbit/sec is lehet), és akár 13.1 diszkrét hangcsatornájával a Dolby Digital képességeit terjeszti ki az új HD médiák céljára. Az aktuális csatorna konfiguráció a választott formátumtól függ. A Blu-ray Disc és HD-DVD műsoros lemezek jelenleg a 7.1 hangcsatornát támogatják. Az így tömörített hangsáv hallgatója a stúdióban előállított kevert hanggal közel azonos hangélményt élhet át. Ahogy a Dolby Digital, úgy a Dolby Digital Plus is tartalmazza azokat az úgynevezett segédadatokat (metadata), melyekkel a tartalom előállítója optimalizálni képes a hallgatási élményt, például csökkentett dinamikájú éjszakai hallgatási üzemmóddal és a dialógusok hangerejének normalizálásával.

DTS-HD_MA_logo.JPG

A DTS-HD Master Audio a stúdióban elkészített hanganyaggal bitről-bitre teljesen azonos hangot képes hordozni. Az adatfolyam átviteli sebessége – Blu-ray Disc-en 24,5 Mbit/sec, HD-DVD-n 18 Mbit/sec – annyira gyors, hogy 7.1 hangcsatornát lehet így továbbítani, melyek mindegyike 96 kHz/24 bit felbontású. Ezzel a tömörítetlen hangátvitellel a filmek és zenék pontosan ugyanolyan tisztán és kompromisszummentesen élvezhetőek, ahogy a hangmérnök megalkotta azokat.

DTS-HD_HRA_logo.JPGA DTS-HD High Resolution Audio akár 7.1 csatornás, az eredetitől szinte megkülönböztethetetlen hangot képes szállítani. A digitális audiojelet magas, konstans adatátviteli sebességgel – Blu-ray Disc-en 6 Mbit/sec, HD-DVD-n 3 Mbit/sec – viszi át, mely még mindig kiváló hangminőséget produkál. A 96 kHz/24 bit felbontású, 7.1 csatornás tömörített hanginformációval a lemez előállítója még akkor is gazdag, részletező hanghatást érhet el, ha a lemez kapacitása nem teszi lehetővé a DTS-HD Master Audio formátum alkalmazását.

A fentiekben felsorolt technológiák hangsávjainak adatfolyamai az 1.3-as verziójú HDMI csatlakozáson át a lejátszó készülékből egy alkalmas AV erősítőbe vagy előerősítő-processzorba továbbíthatóak. Az audiojelek 1.1-es verziójú HDMI-on akár 8 csatornás PCM, vagy ugyancsak 8 csatornás analóg formában is csatlakoztathatóak egy erősítő megfelelő bementéhez, amennyibe a dekódolást és a szükséges átalakítást a lejátszó elvégzi.

Új hangformátumok a Blu-ray Disc és HD-DVD műsoros lemezeken
Új hangformátumok a Blu-ray Disc és HD-DVD műsoros lemezekenKapcsolódó linkek:

A HDMI új specifikációi
Dolby Digital Plus bemutatkozás a CES-en
Dolby Digital és DTS hang a jövendő nagyfelbontású lemezformátumokon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .