Kevesebb PlayStation 3, óvatosabb kereskedők

1. Oldal

Egy hete kapható a Sony PlayStation 3 és a Microsoft Xbox 360 HD-DVD meghajtó Japánban és az USA-ban. Mindez még nem döntötte el a kéklézeres optikai formátumok háborúját, de valamelyest növelte a műsoros lemezek iránti keresletet.
Úgy tűnik a beígért 400.000 darab PlayStation 3 (PS3) csak körülbelül a fele került eddig a vásárlókhoz, és ez nem rajtuk és nem is a kereskedőkön múlott. A Sony játékkonzolja iránt akkora volt a kereslet, hogy az üzletek előtt már napokkal a forgalmazás kezdete előtt helyet foglaló, és hosszú sorokban várakozó „gamer”-ek némelyike már nem bírt magával, és a képernyők előtti virtuális erőszakot ezúttal az utcán is kipróbálta. Jelentések szerint rendzavarások, verekedések, üzletfosztogatás, rablás és lövöldözés is kísérte a PS3 amerikai piaci forgalmazásának kezdetét. Az üzletek polcairól természetesen percek alatt elkapkodták az elemzők és iparági források becslései szerint 150.000 és 250.000 darab PS3-at. A Sony nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyit szállított ki az üzletekbe a nyitásra, de szóvivője szerint folyamatos a kiskereskedelmi ellátás, és várhatóan több mint egymillió konzol kerül a boltokba az év végéig. Piaci elemzők szerint viszont jó, ha ez a szám eléri majd a 750.000-et. A Blu-ray Disc műsoros lemezek lejátszásra alkalmas PS3 eladásokról még a formátum mögött álló stúdiók is csak találgatnak.

PS3_Xbox360_HD-DVD.jpg
A Microsoft Xbox 360 kiegészítő HD-DVD meghajtóját is a múlt héten kezdték el árusítani a tengeren túl, és bár a cég szintén nem nyilatkozott a kiszállított mennyiségről, azt iparági források 100.000 egységre becsülik. Hogy ez a szám csak az USA-ra vagy a Japánban és Európában is forgalomba került meghajtókra vonatkozik-e, az végképp tisztázatlan. Az azonban tény, hogy az új hardver, és az ugyancsak a héten elindult internetes HD film és TV műsorletöltési lehetőség jelentősen erősítette az egy éve a piacon lévő Xbox 360 konzol eladását is.

A stúdiók és kiskereskedők jelzései szerint a piacon megjelent új lejátszók máris fellendítették a Blu-ray és HD-DVD műsoros lemezek értékesítése is. A 20th Century Fox Home Entertainment múlt kedden megjelent X-Men: The Last Stand című Blu-ray mozija máris a formátum legkeresettebb lemezévé vált. A HD-DVD-k toplistáját az október 10-én megjelent Warner Home Video Batman Begins vezeti, melyet az Universal Studios Home Entertainment King Kong-ja követ. Ez utóbbi lemezt az Xbox 360 HD-DVD meghajtójához is csomagolták korlátozott darabszámban. A Virgin Megastores-nál korábban közel négyszer annyi HD-DVD-t adtak le, mint Blu-ray lemezt, de ez a különbség a múlt héten három az egy arányra csökkent. Ez jelzi, hogy a PS3 vásárlók jórészt játékokat akarnak, de azért megvesznek néhány Blu-ray műsoros lemezt is, hogy kipróbálják azt.

A mostanra már jóval óvatosabb lemezforgalmazó kiskereskedők ugyanakkor arra számítanak, hogy januárban emelkedhet meg a Blu-ray szoftverek iránti kereslet, amikor a megajándékozottak elkezdenek tartalom után nézni a karácsonyra kapott új hardverekhez. A PS3-at követően várhatóan az év végén talán már kaphatóak lesznek a Sony és a Pioneer asztali lejátszói is. Ekkor mindenesetre eldőlhet, hogy képes-e behozni jelenlegi hátrányát a Blu-ray formátum a HD-DVD-vel szemben.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: késnek a második generációs HD-DVD lejátszók
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
Microsoft Xbox 360: 1080p lejátszás az új rendszerfrissítéssel
Microsoft: indul a HDTV és HD filmletöltés az Xbox 360 tulajdonosok számára
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz
Sony Blu-ray lejátszó már csak decemberben?
Versenyben a HD lejátszásra alkalmas PlayStation 3 és Xbox 360 játékkonzolok
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .