Project xCloud: jön a streaming játék bármely eszközön

A Microsoft szerint a Project xCloud vezet el „a játék jövőjéhez”, mely Xbox streaming játékokat tesz játszhatóvá bárkivel, bármikor, bármely eszközön.


Idén koratavasszal a Microsoft már megerősítette, hogy felhőalapú játékszolgáltatást fejleszt. Ennek jövőre már nyilvánosan kipróbálható változata a Project xCloud, amit tegnap jelentett be Kareem Choudhry a Microsoft illetékes alelnöke.

Blogbejegyzése szerint: „A játék jövője olyan világ, ahol azt a játékot játszhatja, amelyiket akarja, azokkal az emberekkel, akikkel akarja, amikor csak akarja, legyen bárhol is és válasszon bármilyen eszközt is. A játék evolúciójára vonatkozó elképzelésünk hasonló a zenéhez és a filmekhez – a szórakozásnak igény szerint és bármely képernyőn elérhetőnek kell lennie. Ma örömmel osztom meg egyik legfontosabb projektünket, amely gyorsabb úton vezet minket ebbe a jövőbeli világba: ez a Project xCloud”.

A Project xCloud megkönnyíti a fejlesztőknek, hogy tartalmaikat feltegyék a játékszolgáltatásra, és a globális méretű streaming játékhoz szükséges technológia kiépítését szolgálja, aminek  része a látencia, a streaming minőség és más kihívások megoldása. A Microsoft el is kezdte az Xbox One hardverek telepítését Azure elnevezésű adatközpontjaiban, amely 54 régióban 140 országot fed le.

A Microsoft elmondása szerint a Project xCloud technológia már aktív és belső tesztként működik. A tesztek során okostelefonokat és táblagépeket párosítottak az Xbox kontrollerével Bluetooth kapcsolaton keresztül, de érintőképernyőkkel is lehet játszani. Jelenleg a streaming játékhoz 10 Megabit/sec sávszélességű internetkapcsolatra van szükség, de a technológia végül az internetkapcsolatnak megfelelően dinamikusan skálázható lesz, és „az 5G hálózatokon elérhető lehetőségek határait feszegetjük”.

A Microsoft várhatóan 2019-ben kezdi meg a nyilvános teszteket.

Korábbi hírek szerint a cég egy csak streaming Xbox konzolt is tervez a majdani új Xbox csúcskonzol mellé, ami várhatóan 2020-ban mutatkozik be.

A nagy versenytárs Sony már jó ideje működteti PlayStation Now streaming játék szolgáltatását, bár az csak néhány régióban érhető el. Nemrég a Google is bejelentette Project Stream elnevezésű hasonló felhőalapú streaming játék kezdeményezését, amihez állítólag játékkonzolt is fejleszt.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .