REDray: 4K projektor lézer fényforrással igényeseknek

1. Oldal

A professzionális nagyfelbontású kameráiról híres RED márka az NAB kiállításon mutatta be a REDray projektort, ami 4K felbontású 2D illetve passzív szemüveggel nézhető 3D képet tud vetíteni egy akár 4,5 méteres vászonra.
A professzionális műsorkészítők szakkiállításán az NAB Show 2012-őn mutatkozott be a REDray vetítő, amivel a gyártó célja elsősorban az, hogy sikeres nagyfelbontású kameráihoz illeszkedő minőségű képmegjelenítő végberendezést is kínálhasson.

Red_Ray_4K_lezer_projektor.jpg
A REDray 4K projektor matt fekete fémfelületek határolta háza rajta a hangsúlyozottan látható kötőelemekkel megfelel a cég termékeit egyébként is jellemző puritán funkcionalitásnak. A projektor azonban nemcsak ettől tűnik a tudományos-fantasztikum világból származó készüléknek, hanem elsősorban attól a ténytől, hogy a filmet a vászonra lézer vetíti.

A REDray vetítőről egyelőre csak nagyon kevés műszaki részlet tudható. A valamikor még idén 10.000 dollár (kb. 2,3 millió Ft) alatti áron piacra kerülő házi-mozi célra is használható modellváltozat akár 4,5 méteres vásznat is megvetíthet, míg a jóval drágább a nagyobb vetítővászonhoz megfelelő professzionális modell később lesz kapható. A kalibrálást nem igénylő vetítő lézerének élettartama több mint 25.000 óra, támogatja a 2D és a passzív szemüveggel nézhető, másodpercenként 120 képkockából álló 3D vetítést, ami mindkét szemnek egyidejűleg 4K felbontású képet biztosít a projektor egy lencséjéből.

A kiállításról szóló beszámolók egybehangzóan dicsérik a REDray teljesítményét kiemelve annak lenyűgöző kontrasztját, színreprodukcióját, képének dinamikáját és a tisztán kivehető apró részleteket.

A REDray felszereléséhez tartozik egy lejátszó (Player) készülék is. Ez 120 képkocka/másodperces 4K jelet szolgáltat a vetítőnek, 4x 1.4a verziójú HDMI videokimenettel, 7.1 csatornás HDMI audiokimenettel rendelkezik, a letöltött és saját tartalomvédelemmel (DRM REDPASS) ellátott 4K tartalmakat beépített merevlemezen (SSD meghajtón?) tárolja, SD memóriakártyáról, USB tárolóról is hozzáférést biztosít nagyfelbontású videofájlokhoz és kettős Ethernet Gigabit valamint eSATA interfészekkel is rendelkezik. A lejátszó egy táblagéppel vezérelhető.

Kapcsolódó linkek:

4K videoformátum, de melyik?
Sony VPL-VW1000ES: a világelső 4K házi-mozi vetítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .