Restaurált HDTV videofelvételek az Apollo 11 holdraszállásról

1. Oldal

A 40 évvel ezelőtti videofelvételek Lowry Digital által restaurált HD változatain a csökkentett zaj, a feljavított részletek és a helyreállított kontraszt révén sosem látott tisztasággal elevenedik meg a történelmi holdséta.
Eddig már több mint 400 klasszikus mozifilmnek adott új életet a filmek restaurálásával foglalkozó Lowry Digital, amely három hónapos projektbe fogott az első holdraszállásról készült videofelvételek tisztábbá, nézhetőbbé tételére.

Az Apollo 11 fellövésének 40. évfordulójára emlékező múltheti sajtótájékoztató alkalmából a NASA már fel is rakta a weboldalára az első restaurált videókat, QuickTime formátumban és 720p felbontással.

A zaj csökkentésére, a részletek feljavítására és a kontraszt helyreállítására a képfeldolgozás legkorszerűbb tudományos eredményeit felhasználva a Lowry Digital alkotóinak sikerült eddig sosem látott tisztasággal láthatóvá tenniük Neil Armstrong első lépéseit a Hold felszínén. Az 1969-es küldetés során Neil Armstrong és Buzz Aldrin által készített nagyjából két és félórás anyag teljes restaurálását szeptemberre fejezik be.

A NASA Goddard űrrepülési központjának mérnökeként az Apollo 11 küldetése során a földi irányításnál a televíziós feldolgozást felügyelő Dick Nafzger vezette a restaurálási folyamathoz elérhető lehető legjobb felvételek felkutatását. Ő azt mondja: „Elégedettek vagyunk az eddig látott javulással. Még csak három hete vagyunk benne (a munkában), és azt hiszem káprázatos, ami már kész van. Semmi nincs kreálva, semmi nincs megcsinálva. Mi (csak) helyreállítjuk és kinyerjük az adatokat a (eredeti) videóból.”

Az utóbbit talán azért tartotta fontosnak hangsúlyozni az egykor a küldetésben dolgozó szakember, mert a mai napig tartják magukat azok a vélemények, hogy az első ember holdra lépésének televíziós közvetítése csupán egy hatalmas média trükk volt, valójában nem járt ott senki akkor.

A restaurálási munka mindenesetre jelentős kihívást jelentett a szakembereknek. A holdon készült felvételek adatai egy primitív lassú-letapogatású telemetrikus átviteli rendszert használva jutottak el a földre, ahol aztán átalakították azokat a TV hálózatokon keresztül látható jelekké. Természetesen már az akkori átalakító rendszer is rontott a képeken. Sajnos az eredeti szalagon rögzített adatokat nem sikerült fellelni. Ezeket a szalagokat a NASA valószínűleg újrafelhasználta más Apollo és Skylab missziók során, így azok eredeti tartalma elveszett.

A Lowry Digital a restaurálási munkát csak konvertált és a műsorsugárzás során rögzített felvételeken tudta elvégezni. Ezek felkutatása során egészen jó minőségű videomagnó felvételeket sikerült találni Sydneyben, Houstonban és a CBS archívumában.

Az eredeti adatok hiányában az volt a feladat, hogy helyreállítsák a képrészleteket, eltüntessék a megnövekedett zajt és a később hozzáadódó képtorzulásokat.

Talán nem véletlen, hogy a Lowry Digital alapítója John Lowry az 1970-es években a NASA-val éppen azon dolgozott, hogy egy kezdetleges zajcsökkentő technológiával élvezhetőbbé tegyék az Apollo 16 és 17 küldetései során a földre továbbított élő képeket. Aztán a kilencvenes években Lowry kidolgozott egy a mozgássorozat hordozta képinformációk (képrészletek) kinyerésére illetve a képzajok eltávolítására alkalmas eljárást, ami már a DVD, a HDTV és a digitális mozik nagyobb, több részletet tartalmazó képeinek feljavításához is megfelelő volt. Az általa felfedezett teljesen új technológiára épült a Lowry Digital.

Íme, néhány képkocka, ami a restaurálás eredményét mutatja:

Armstrong a lépcsőn az eredeti képsorozatból
Armstrong a lépcsőn az eredeti képsorozatból


Armstrong a lépcsőn a felújítást követően
Armstrong a lépcsőn a felújítást követően


Armstrong és Aldrin sisakján a visszatükröződések is látszanak
Armstrong és Aldrin sisakján a visszatükröződések is látszanak


A holdkomp több részlete látható és a hold felszínének megvilágítása is egyenletesebb
A holdkomp több részlete látható és a hold felszínének megvilágítása is egyenletesebb


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .