MPEG-4 dekódolás minden vevőkészülékben 2012-re

1. Oldal

Az Európai Bizottság azt akarja, hogy 2012-re minden digitális TV vevőkészülék támogassa a korszerű MPEG-4 tömörítésű műsorok vételét, ezzel előzve meg, hogy egy fogyasztói generációi idejétmúlt berendezések miatt maradjon ki a fejlődésből.
EU_MPEG-4.jpg
Az elmúlt három évben az MPEG-4 AVC azaz „fejlett video kódoló/dekódoló” technológia a nagyfelbontású videojelek tömörítésének szabványává vált, és mostanság széles körben használják az új digitális TV szolgáltatók a szabványfelbontású műsortovábbításban is Írországtól Kelet-Európáig, köztük a hazánkban működő MinDig TV is.

Fontos tudni, hogy az idehaza forgalmazott, a földfelszíni digitális műsorsugárzás (DVB-T) vételére szolgáló vevőkészülékek (vevődekóderek és TV-k) esetében a forgalmazóknak a hazai vételre való alkalmasságot kötelező megjelölni. Ezen felül bizonyos készülékek rendelkeznek MinDig TV címkével is, ami azt jelzi, hogy azokat be is vizsgálták és garantáltan alkalmasnak találták a hazai DVB-T szolgáltatás vételére.

Az MPEG-4 legalább kétszer hatékonyabb, mint az európai digitális TV szolgáltatások első hulláma által használt MPEG-2 tömörítési rendszer.

Az EU kormányának megfelelő Európai Bizottság egy új konzultációs dokumentumában azt taglalja, hogy az MPEG-4 tömörítést támogató digitális TV vevőkészülékek 2012-es kötelező előírásával csökkennének mind a műsortovábbítók, mind a fogyasztók költségei az Európai Unióban. Öt és nyolc év közötti csereciklussal például az olyan országok, mint az Egyesült Királyság szinte teljesen meg tudják újítani az otthoni és a műsorsugárzó iparág berendezéseit a tömegpiac által létrejött gazdasági nagyság miatt.

Az Egyesült Királyság a Freeview HD-vel, és más európai országok, köztük Franciaország, Görögország, Norvégia, Szerbia és Lettország már az MPEG-4 kódolás és a korszerűbb DVB-T2 adásformátum alkalmazását tervezik. Ezeket szabványosítva az MPEG-2/DVB-T-hez képest megduplázható a szabványfelbontású TV csatornák száma, vagy nagymértékben terjeszthető el a nagyfelbontású televíziózás 2020-ra.

Az Európai Bizottság a 800MHz körüli frekvenciákat fel akarja szabadítani Európában a mobil szélessávú internet céljára, szintén abban bízva, hogy egy rendszerrel csökkenthetőek lesznek a költségek.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: az MTV csatornái hivatalosan is a kínálatban
Kötelező a vevődekóderek és TV-k alkalmasságának megjelölése
Elindult a MinDig TV digitális földi televíziós szolgáltatás
A digitális TV adások vételéről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .