Toshiba Blu-ray lejátszó az év végére

1. Oldal

A Toshiba a HD filmeket tartalmazó optikai lemezek formátumháborújának elvesztése után nem volt hajlandó beállni a Blu-ray Disc lejátszókat gyártó cégek sorába, de úgy tűnik, a büszkeség felett győz a nyers üzleti érdek.


Blu-ray_Toshiba.jpgLassan másfél éve zárult le a HD filmeket tartalmazó optikai lemezek formátumháborúja, és most a Toshiba megerősítette a saját Blu-ray Disc lejátszó gyártásának tervét. Korábban már keringtek erről szóló hírek, és a Nikkei június végi híre szerint maga a cég elnöke Atsutoshi Nishida sem zárta ki a lehetőséget, hogy a vállalat Blu-ray Disc formátumú felvevőt gyártson. A hétvégén a Yomiuri Shimbun japán újság pedig már tényként közölte, hogy a Toshiba alkalmazni fogja a formátumot, ami ellen valaha küzdött.

A Toshiba 2008 februárjában vonta vissza a HD DVD-t a piacról, miután a hollywoodi filmstúdiók többsége a Blu-ray mögé állt. Ekkor a cég még azt jelezte, hogy a HD DVD helyett más a nagyfelbontású tartalmak tömegpiaci elérését támogató technológiákat fejleszt. Ezek között szerepelt a nagykapacitású NAND flash memóriák, a kisméretű merevlemezes meghajtók, a következő generációs processzorok, a vizuális feldolgozás és vezeték-nélküli valamint titkosítási technológiák. A Toshiba jelentős eredményeket ért el a cell processzorral és a videofeldolgozás terén, de a fent említett technológiák még nem helyettesítik a DVD-t.

Nem meglepetés tehát, hogy a Toshiba saját Blu-ray lejátszót fog gyártani, a kérdés csak a miért. A válasz egy szó: üzlet. A cég felismerte, hogy ha már nem sikerült legyőznie a Blu-ray-t, legalább pénzt csináljon vele. A Blu-ray Disc ugyanis a gazdasági válság ellenére jól megy. Sokan már a HD DVD feladásakor lehetetlennek tartották, hogy a Toshiba teljesen kiszálljon a lemezes lejátszókból, elvégre segített kidolgozni az eredeti DVD-t és sikeres is volt ezen a piacon.

A Toshiba időzítése mindenesetre tökéletes. A Blu-ray úgy tűnik, kezd tömegpiaci termékké válni, s még ha a jövőben olyan tömeges elterjedésre és sikerre nem is számíthat, mint a DVD, azért jelentős üzleti potenciál rejlik még benne. A Blu-ray piac növekszik. A lejátszók gyártási költsége jelentősen csökkent – akár az egy évvel ezelőttihez képest is -, és bár a fogyasztói áruk is csökken, de még nem számítanak olyan mindennapos termékeknek, hogy ne lehessen haszonnal előállítani – nem úgy, mint a DVD lejátszók esetében.

A Toshiba nem hagyhatta figyelmen kívül azt sem, hogy a Blu-ray dominanciája különösen Japánban figyelemreméltó. 2008 végén itt 50 százalék feletti piaci részesedést szerzett az új lemezformátum, ami azt jelenti, hogy a Toshiba potenciális bevételtől esik el, ha kimarad erről a piacról.

Az első jelentések egy Blu-ray lejátszóról szólnak, ami még az év vége előtt forgalomba kerülhet. A Blu-ray rekorderek azonban még népszerűbbek a japán vásárlók körében (70%-os a piaci részesedésük) így minden bizonnyal ilyet is fejleszt majd a Toshiba.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: bemutatták a DVD lejátszót az új felkonvertáló technológiával
Toshiba: új laptopok az új felskálázó technológiával a Blu-ray Disc ellen
Toshiba: nagyfelbontás a jelenlegi DVD-ből?
Toshiba hivatalos bejelentés: a cég felhagy a HD DVD üzlettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .