Samsung 102 centis amorf szilícium alapú OLED képernyő

1. Oldal

A Samsung Electronics által kifejlesztett aktív mátrix OLED panel a világon az első, mely egy darabban állíja elő 102 cm képátlót.
Bár 102 cm (40”) képátlójú OLED képernyőt pont egy éve már bemutatott az Epson, de azt 4 darab 51 centis (20”) átlójú részképernyőből állították elő. A Samsung jövő héten (május 24-27.) a SID (Society for Information Display) 2005-ös nemzetközi szimpóziumán, és kiállításán Bostonban bemutatásra kerülő síkpaneles TV-be szánt aktív mátrix (AM) szerves fénykibocsátó diódás képernyője (OLED) azonban egy darabban valósítja meg ezt a méretet.

102cm_OLED.jpg
A nagyfelbontással kompatibilis OLED prototípus szélesvásznú formátumú és 1280×800 pixelét amorf szilícium (a-Si) AM hátfali elektronika hajtja meg, mely gyors videó válaszidőt és alacsony tápfelvételt tesz lehetővé.

A Samsung negyedik generációs gyártósorán 730mm x 920mm nagyságú üveg hordozólapra előállított új OLED prototípus a fénykibocsátó OLED technológia szokásos előnyeit, a széles látószöget, a vékony, színszűrő és háttérvilágítás nélküli panelt, a standard a-Si technika gyártási infrastruktúrájának óriási előnyeivel ötvözi. Eddig az AM OLED prototípusok a költségesebb poliszilícium megközelítést alkalmazták, melynél a gyártható méret korlátozott.

A hagyományos AM OLED méretkorlátait áttörve az új prototípus maximum 600 cd/m2 felületi fényességet, 5000:1 teljes fekete/fehér kontrasztarányt és 80%-os színlefedettséget képes előállítani. A magas minőségű mozgóképek kifogástalanul reprodukálhatóak az OLED gyors videó válaszidejét ügyesen alkalmazva a nagyfelbontású képfeldolgozás céljára. A rendkívül keskeny panel a jövendő TV készülékek tervezői számára olyan modellek megalkotását teszik lehetővé melyek teljes vastagsága 3 cm vagy még kevesebb lehet.

A Samsung 2001-ben elindított OLED fejlesztésének első eredménye a tavaly megalkotott 35,8 cm átlójú 1280×768 pixeles OLED panel volt, melyet 2005. januárjában a világelső 53 centis 1920×1080 pixel felbontású változat követett. Ez az ambiciózus fejlesztési ütem gyorsította fel a ma szokatlanul nagynak tekinthető 102 centis OLED prototípus kifejlesztését.

Kapcsolódó linkek:
Samsung OLED képernyő prototípus
Hogyan működik az OLED?
A Philips bemutatta a PolyLED TV célú alkalmazhatóságát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .