Samsung: trükkös TV-k hamis teszteredményeket produkálnak

A Samsung trükkös TV-i a mérésekhez és kalibráláshoz használt tesztmintákat felismerve a ténylegestől eltérő, pontosabb és jobb képteljesítményt produkálnak.


A TV-k tesztelése, kalibrálása és intézményesített minősítése során a HDR paraméterek mérésére általában egy úgynevezett 10%-os ablakot használnak, ami egy a teljes képernyő 10%-át kitevő képfelület, amire a spektrofotométer érzékelőjét irányítják – a képernyő maradék 90%-a sötét marad. Ebben az ablakban mérik a kép színösszetevőit a legmélyebb feketétől a legfényesebb fehérig több lépcsőben.

A Samsung egyes TV-i bizonyítottan felismerik a 10%-os ablakot és más általánosan használt tesztábrákat, s ezeket észlelve olyan beállítású képet produkálnak, amelyek pontosabb és jobb mérési eredményeket eredményeznek, mint amilyen a kép valójában. Nem szokványos, például 9%-os ablakot használva és minden vonatkozásban ugyanazt a mérést elvégezve, a trükkös algoritmus megkerülhető, és ekkor a TV valódi színeit és képfényességét mutatja.

Samsung trükkös TV

A Samsung trükkös megoldását először Vincent Teoh a HDTVTest videójában mutatta be a Samsung S95B OLED TV vizsgálata esetében, majd nemrég a FlatpanelsHD Samsung QN95B Neo QLED LCD TV tesztje tárta fel azt, rámutatva, hogy a manipuláció ennél a készüléknél még komolyabb is.

A HDTVTest videójában és az alábbi két képernyőképen az látható, hogy ugyanazt a készüléket teljesen azonos beállításban 10%-os illetve 9%-os ablakkal mérve teljesen más eredményt kaptak a tesztelők. A piros keretben a mért elektro-optikai átviteli függvény (angolból rövidítve EOTF) látható, ami azt mutatja, hogy a készülék a 0% és 100% között változó videojelet miként alakítja fénnyé. Látható, hogy 10%-os ablakkal mérve a Samsung trükkös TV-k szinte tökéletesen követik a sárgával reprezentált célfüggvényt, 9%-os ablakkal mérve (lásd a szürke görbét) viszont már elég jelentős az eltérés a célfüggvénytől, ami a valós képen a referenciához képest sokkal, akár 30%-kal világosabb középárnyalatokat eredményez. Vagyis a tesztelt S95B és QN95B TV-k összességében a képalkotók szándékától eltérő, sokkal fényesebb képet jelenítenek meg a valóságban.

Samsung QN95B mérések

Nemcsak a színösszetevők és a fényesség-követés pontosságában van azonban eltérés a méréshez manipulált és a valós kép között. A kék keretben látható grafikon a képernyő mért csúcsfényességét (Y Max) mutatja, ami 10%-os ablakkal mérve bő 75%-kal több, mint a 9%-os ablaknál, azaz 2.323 nit (cd/m2) a valós 1.289 nit (cd/m2) helyett a QN95B mérése esetében. Ez azért lehetséges, mert a készülék tápegysége rövid ideig nagy-energiájú impulzusokat küldhet a miniLED háttérvilágításra, ami azonban sokáig nem tarthatók fenn a panel károsodása nélkül. A QN95B csúcsfényessége a teszt során valós tartalommal semmilyen képmódban nem tudott 1.300 nit (cd/m2) fölé menni.

A FlatpanelsHD cikkírója Rasmus Larsen megfogalmazása szerint: „Ez szándékos csalás, a bírálók félrevezetésére irányuló összehangolt erőfeszítés.” A HDTVTest ítésze, Vincent Teoh szerint inkább az a gond, hogy a Samsung trükkös TV-i persze kalibrálhatóak a pontos képmegjelenítésre, de a manipulált teszteredmények alapján már a csomagolásból kivéve pontos képet ígérő készülékek valójában mégsem a filmalkotók szándékainak megfelelő képet nyújtanak.

A Samsung Korea a FlatpanelsHD felkérésére a fenti megállapításokat az alábbiakban kommentálta.

„A Samsung továbbra is elkötelezett a folyamatos innováció mellett, hogy fogyasztóinknak a legjobb képminőséget nyújtsa. A fogyasztók dinamikusabb nézési élményének biztosítása érdekében a Samsung olyan szoftverfrissítést biztosít, amely az iparági szabványon túl szélesebb ablakméret-tartományban biztosítja a HDR tartalmak egyenletes fényességét.” Válaszában a Samsung központ azt is hozzáteszi: „Az S95B esetében a frissítést már elvégeztük, a QN95B esetében pedig hamarosan biztosítjuk a frissítést”.

A nyilatkozat nem szól más modellekről, amelyekről csak feltételezhető, hogy működik bennük a trükkös algoritmus.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .