Samsung: van még mit fejleszteni a QD-OLED technológián

A Samsung QD-OLED beruházása finanszírozza a kutatás-fejlesztést is a kék OLED fénykibocsátás hatásfokának és a kvantumpont színkonverterek javítására.


A nemrég bejelentett hat évre (2019-2025) szóló jelentős Sansung Display QD-OLED beruházás az LCD gyártósorok átalakítása és termelésbe állítása mellett a még szükséges további kutatás-fejlesztéseket is finanszírozza.

Egy több mint egy éve megjelent DCSS elemzés szerint a QD-OLED paneltechnológia két fő problémája, a kék OLED kibocsátók hatásfoka és a megfelelő kvantumpont színkonverter (QD Colour Converter – QDCC). A jelenlegi felépítésben komoly kihívást jelent a fénykezelés is. A Samsung fénykibocsátóként végül foszforeszkáló kék vagy termikusan aktivált késleltetett fluoreszcens (TADF) anyagot akar majd alkalmazni, ám az első generációs QD-OLED panelekben valószínűleg fluoreszcens fénykibocsátókat használnak majd, két emissziós réteggel, a fenti ábrán látható szerkezetben.

Mindezek okán a Samsung Display helyi display anyagokat gyártó cégekbe is befektet majd, és közös kutatásokat folytat koreai egyetemekkel az innovatív display és gyártási technológiák továbbfejlesztése terén.

A QD-OLED gyártás költséghatékonyság szempontjából előnyben lehet az LG Display jelenlegi White OLED (négy részpixel + színszűrők) technológiájával szemben. A fenti elemzés szerint a Samsung három részpixelt és csak két fénykibocsátó réteget tud majd használni, s így a QD-OLED panel szerkezete csak 13 rétegből áll majd, szemben az LG Display WOLED paneljének 22 rétegével. Ez pedig kevesebb rétegfelviteli fázist, jobb gyártási kihozatalt és kevesebb anyagköltségeket jelenthet. Becslés szerint egy négyzetméter QD-OLED gyártásához körülbelül 26 dollárba (kb. 7.800 Ft) kerülnek majd az anyagok, míg a WOLED gyártás egy négyzetméterének csaknem 95 dollár (kb. 28.600 Ft) az anyagköltsége.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .