Samsung: jelentős beruházás a QD-OLED gyártásba

A Samsung Display több mint 13 billió wont (kb. 3.300 milliárd Ft) invesztál a tervek szerint 2021-től gyártásba kerülő „következő generációs” QD-OLED képernyőkbe.


A Korea Herald cikke szerint a Samsung 13,1 billió wont (kb. 3.300 milliárd Ft) fektet be, hogy eddigi LCD panelgyártását új QD-OLED displaytechnológiára állítsa át az elkövetkező években. A bejelentés nem meglepetés, miután a Samsung Display kezdi leállítani a dél-koreai LCD gyártósorait.

A Samsung Display tervei és várakozása szerint a dél-koreai Asanban lévő LCD gyártósorok fokozatos átalakításával 2021-ben kezdődik majd a QD-OLED képernyők tömeggyártása. 2021-ben az első, Q1-ként emlegetett gyártósor kapacitása havi 30.000 hordozó lesz, amiből a kisebb QD-OLED TV paneleket kivágják. Ezek közül a cég a 164 centis (65 hüvelyk) vagy nagyobb méretűekre összpontosít. A cég reméli, hogy 2025-ig összes koreai LCD gyára átalakítását befejezi.

Feltehetően van még néhány megoldandó probléma a QD-OLED képernyők tömeggyártása kapcsán, amit az is jelez, hogy a White OLED technológiájával jelenleg előnyben lévő LG Display is még csak kutatja az általuk „QD OLeD” elnevezéssel illetett technológiát. Ugyanakkor nem késlekedhet tovább a Samsung, mert kínai riválisai gyorsan veszik át helyét az LCD panelgyártók piacán.

A hatalmas beruházást tehát a Samsung Display hajtja végre, de a TV-gyártó Samsung Electronics még nem közölt semmit a QD-OLED TV-kkel kapcsolatos terveiről.

A Business Korea cikke hívja fel a figyelmet a cégen belüli konfliktusra a jövőbeli TV stratégiát illetően. Úgy tűnik, hogy a QLED TV-kkel a márka globális TV piaci pozícióját sikeresen fenntartó Samsung Electronics visual display (VD) divíziója a jövőben elveszítheti cégen belüli vezető szerepét a TV üzletben leányvállalata, a Samsung Display fenti beruházása miatt. A két cégrész ugyanis eltérő technológiai irányt követ majd.

A VD divízió hosszú távú kettős irányú technológiai stratégiája eddig a jelenlegi csúcstévék valamint következő generációs termékként a mikro LED képernyők fejlesztése köré épült. A VD divízió terve szerint a piac a jövőben a 4K-ról 8K QLED TV-kre, majd mikro LED TV-kre áll át. Ez a terv azonban nagyban az LCD panelek folyamatos ellátásától függ, melyeket kvantumpont technológiával látnak el. A Samsung Display azonban bejelentve a QD-OLED panelek gyártására való áttérést már elkezdte bezárni LCD gyártósorait és fokozatosan csökkenti az LCD TV képernyők gyártását.

Nem ismeretes, hogy a Samsung Electronics és VD divíziója hogyan reagál a fenti helyzetre, milyen mértékben befolyásolja rövid és hosszú távú stratégiájukat. A lehetőségek között szerepel más LCD panelbeszállítóhoz fordulni kihasználva az olcsóbb kínai LCD gyártók előnyeit, vagy felgyorsítva továbbvinni a mikro LED technológia alkalmazását.

A cikk idézi is a Samsung Display illetékesét, aki szerint: „A Samsung Electronics VD divízió gondoskodik a QLED TV-kről, a Samsung Display pedig a QD-OLED TV-kről. Mivel a VD divízió a jövőben csak a mikro LED TV-kkel foglalkozik majd, ezért úgy érezhető, hogy hatalmuk csökken.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .