Samsung: várni kell még a kisebb MicroLED TV-kre

Állítólag még nem elég olcsó az előállításuk, ezért késik a 250 centis (99 hüvelykes) és kisebb Samsung MicroLED TV-k beígért piaci megjelenése.


Már kapható a Samsung első 279 centis (110”) szokványos formájú MicroLED TV-je, de a januárban tett – és aztán márciusban meg is erősített ígéret -, hogy „a 99 hüvelykes és a kisebb méretű (223 és 193 centis, azaz 88 és 76 hüvelykes) készülékek az év végéig folyamatosan érkeznek” valószínűleg nem teljesül. A késlekedés okáról a dél-koreai THE ELEC közölt beszámolót.

Samsung MicroLED TV

A Samsung szóvivője szerint a késés oka a „nagy kereslet” a 150.000 eurós (kb. 54 millió Ft) 279 centis (110”) MicroLED TV iránt. A cikkben említett „ügyet ismerő személyek” szerint viszont „költségprobléma” áll a MicroLED TV-k kisebb változatainak elhalasztott megjelenésének hátterében.

A probléma az, hogy a már kapható 279 centis (110”) modellnél olcsóbbnak kellene lenniük a kisebb MicroLED TV-knek, viszont az utóbbiakat nehezebb előállítani, ami magasabb gyártási költségeket eredményez. A Samsung nem is tudja elég olcsón gyártani a 250 centis (99”) modelleket ahhoz, hogy kedvezőbb áron tudja kínálni azokat, és ugyanez a helyzet a még kisebb 223 és 193 centis (88” és 76”) változatokkal is.

Az OLED TV-khez hasonlóan saját fényt kibocsátó mikro LED (MicroLED) TV-k képernyőjén minden képpont egy fényforrás, aminek fényessége és színe külön-külön kontrollálható, s így pontosabb és jobb képminőség érhető el, különösen a nagy dinamikatartományú (HDR) kép megjelenítés esetén. Az OLED-eknél fényesebb mikro LED képpontokkal magasabb képdinamika és összességében jobb kép érhető el, ráadásul a bennük alkalmazott szervetlen anyagok miatt idővel alig romlik a fénykibocsátás és nem szenvednek olyan problémáktól, mint a képmegmaradás, vagy közkeletűen „beégés”.

Samsung MicroLED TV

A MicroLED TV-k pixelei csupán mikrométeres LED eszközökből állnak. Ezeket 24,6 centis (9,7 hüvelykes) modulokba pakolják, amelyekből aztán a nagyobb TV-ket összeállítják. A képernyő méretének csökkentéséhez kisebb LED eszközöket kell kisebb felületre pakolni, és a Samsung állítólag éppen ezzel küzd. A méretcsökkentés ugyanis a gyártási kihozatal romlásával jár, állítják a THE ELEC forrásai. Ráadásul a hibás LED eszközök hordozófelületen való cseréje is drágább a kisebb képernyők esetében.

A cikk megállapítása szerint, ezen gyártási nehézségek miatt fogja a Samsung valószínűleg elhalasztani a kisebb MicroLED TV-k kereskedelmi bevezetését, de nem tudni meddig. A probléma megoldásához ugyanis további fejlesztések szükségesek.

A THE ELED egy másik cikke éppen arról szól, hogy a Samsung Electronics azzal a kéréssel fordult Samsung Display felé, hogy az LTPS TFT, azaz alacsony hőmérsékletű polikristályos szilícium (vagy röviden poliszilícium) vékonyréteg-tranzisztoros meghajtást tervezzen és gyártson, amelyek lehetővé teszik a kisebb MicroLED TV-k előállítását. Az LTPS TFT-k alkalmazásával a Samsung képes lesz olyan „mikroáramköri design” felépítésére, ami jobban képes a kisebb LED-ek vezérlésére, potenciálisan pedig nagyobb gyártási kihozatalt eredményezhet.

A MicroLED képernyők gyártási költségeinek csökkentését szolgálná a februári bejelentés is, mely arról szólt, hogy a Samsung az RGB (piros, zöld és kék) egychipes transzfer technológia megvalósításán dolgozik. A technika lényege, hogy az R, G és B LED-eket különálló chipek helyett egyetlen chipre sűrítik össze, így növelve az egyes chipek méretét. Ez megkönnyítené a nyomtatott áramköri lapokra való felvitelüket, minimalizálná a gyártási hibákat és javítaná a kihozatalt, csökkentve az előállítási költséget.

Mindezek alapján könnyen lehet, hogy az első Samsung QD-OLED TV előbb kerül piacra, mint a 250 centis (99 hüvelykes) és kisebb Samsung MicroLED TV.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .