Samsung: jövőre világszerte kapható az első MicroLED TV

A Samsung által bejelentett és Koreában már elővásárolható 279 centis (110”) MicroLED TV már szokványos formájú készülék, és egy új gyártási metódus a jövőben kisebb képernyők gyártását is lehetővé teszi a cég szerint.


Először 2018-ban mutatott be a Samsung úgymond mikro LED (MicroLED) képernyőt. Ez a képalkotáshoz saját fényt kibocsátó parányi szervetlen félvezető LED-eket alkalmazó „The Wall” óriásképernyő, ami egy modulokból felépülő rendszer elsősorban professzionális installációkhoz. Aztán a CES 2020 alkalmával a Samsung már bemutatott „otthoni használatra kész” mikro LED TV-ket is.

A most bejelentett és 2021 első negyedévében forgalomba kerülő 279 centis (110”) készülék lesz azonban az első hagyományos TV formájú MicroLED TV. Moduláris társától eltérően ennek telepítése és kalibrálása egyszerű, mert az új modell előregyártott, és már úgymond a dobozból kivéve lenyűgöző képet, hangot és okos képességeket kínál.

A sajtóközlemény utal rá, miként vált lehetővé az új készülék tömeggyártása: „Korábban az otthon egyszerűen telepíthető kisebb 110” méretű MicroLED képernyő tömeggyártása nem volt lehetséges. A Samsung innovációja azonban realitássá teszi ezt egy fejlett felületszerelési technológia kidolgozásával – egy a félvezető üzletágból származó új gyártási folyamattal együtt – megkönnyítve a MicroLED technológia gyártását, szállítását és telepítését. Ugyanezek az újítások lehetővé teszik a Samsung számára, hogy a jövőben még kisebb MicroLED modelleket állítson elő, hogy még több fogyasztó élvezhesse a lélegzetelállító MicroLED élményt.” Az említett kisebb mikro LED TV-k várható megjelenése azonban még ismeretlen.

Ahogy az OLED úgy a mikro LED képernyő is saját fényt bocsát ki. Ez azt jelenti, hogy minden pixel egy fényforrás, vagyis a pontosabb és jobb képminőség érdekében pixelszinten kontrollálható a fényesség és a szín, ami különösen a nagy dinamikatartományú (HDR) képmegjelenítés esetében fontos. Nincs tehát szükség háttérvilágításra és színszűrőkre, mint a márka QLED LCD TV-iben.

A Samsung gyakorlatilag keret nélküli (99.99% „screen-to-body” arányú) 279 centis (110”) képernyőjű MicroLED TV-je 4K felbontású, képes a DCI-P3 és az Adobe RGB színtér 100%-os reprodukálására, a kép feldolgozását pedig egy teljesen új „Micro AI Processor” végzi, ami a 4K HDR  tartalmak optimális megjelenítésére szolgál az egyes jelentések szerint állítólag 2.000 nit (cd/m2) csúcsfényességű képernyőn.

A szervetlen anyagok alkalmazásával előállított mikro LED-ek hosszú élettartamúak. A Samsung közlése szerint a MicroLED TV képminősége akár 100.000 órán át változatlanul tökéletes marad.

A készülék Smart TV funkcióit a hatalmas képernyőre optimalizálták. Így például akár négy tartalomforrás nézhető egyidejűleg 140 centis (55”) képmérettel kényelmesen a „Multi View” osztott képernyőn.

A MicroLED TV „dinamikus hangélményt” is ígér a beépített „Majestic Sound System” révén, ami 5.1 csatornás hangot biztosít külső hangsugárzók nélkül. Ehhez párosul a márka jelenlegi csúcskészülékeiből ismert „Object Tracking Sound Pro” technológia, ami figyeli a képernyőn mozgó objektumokat és azok hangját megfelelően pozícionálja, úgy érzékeltetve, mintha a hangforrás az adott objektumból szólalna meg. Kétségtelen, hogy ezt a hatást a TV puszta mérete is fokozza.

A közlemény Jonghee Han-t, a Samsung Electronics Visual Display üzletágának elnökét idézi: „Mivel a fogyasztók egyre több funkció betöltésében támaszkodnak tévéjükre, ezért rendkívül örülünk, hogy a 110”-es MicroLED-et kereskedelmi piacra tudjuk vinni. A Samsung MicroLED újrafogalmazza, mit jelentenek a prémium szintű otthoni élmények a fogyasztók számára szerte a világon.”

Feltételezhető, hogy az új Samsung MicroLED TV rendelkezik HDMI 2.1 portokkal és támogatja például a 4K 120Hz képsebességű tartalmakat és játékot is. Minden további várhatóan a januári online rendezéstű CES 2021 alkalmával derülhet majd ki a készülékről.

Egyelőre azt sem közölte még hivatalosan a Samsung, hogy mennyibe kerül majd a 279 centis (110”) MicroLED TV, de a ZDNet riportja szerint annak várható ára 170 millió koreai won (kb. 46 MFt) lesz.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .