OLED TV panelt gyártani 8-10-szer drágább az LCD-nél

1. Oldal

A DisplaySearch friss jelentésében áll a címbeli megállapítást a jelenlegi kihozatal és anyagköltségek mellett a 140 centis (55 inch) képátlójú panelekre vonatkozóan, de a jövőben a nagyméretű AMOLED TV-k előállítása sokkal olcsóbb lehet.

DisplaySearch_150px.jpgA DisplaySearch AMOLED fejlődési ütemet elemző jelentése megállapítja, hogy az aktív mátrix szerves fénykibocsátó diódák gyorsan növekvő és rendkívül ígéretes technológiát képviselnek mindenféle display alkalmazásban. A tervezett beruházások alapján a piackutató előrejelzése szerint a piac az idei 2,3 millió négyzetméternyi képernyőről közel tízszeresére, több mint 22 millióra nő majd 2016-ra.

A legtöbb AMOLED kapacitás jelenleg kis- és közepes méretű okos-telefon kijelzők előállítására szolgál, de a jövendő kapacitásbővítést jórészt várhatóan a TV gyártás ösztönzi. Sok viszont az ismeretlen tényező azzal kapcsolatban, hogy meddig és milyen gyorsan fejlődik az AMOLED technológia, amely még nem bizonyított a nagy képméretű TV-knél.

A jelentés szerint most az átlagos OLED TV becsült ára 1,8 millió Ft körül van. A 140 centis (55 inch) képátlójú indium gallium cink oxid (IGZO) TFT alapú fehér OLED pixeleket (WOLED) és színszűrőket használó AMOLED panel – amit az LG 55EM960V OLED TV alkalmaz – gyártási költsége nyolcszorosa, mint egy ugyanakkora csúcskategóriájú 240Hz képfrissítésű LCD képernyőé. Az alacsony hőmérsékletű poliszilícium (LTPS) TFT alapú közvetlen vörös, zöld, kék fénykibocsátó OLED-ek alkotta AMOLED modul – amit a Samsung 55ES9500 OLED TV alkalmaz – előállítási költsége viszont tízszerese az említett LCD képernyőének. Az AMOLED TV panelek jóval magasabb gyártási költségének oka elsősorban a jelenleg még alacsony kihozatal – vagyis a még magas selejtarány – és a magas anyagköltségek.

Az elemzők szerint a nagyméretű AMOLED panelek előállításának költségcsökkentése még gyermekcipőben jár. Hosszútávon viszont az új és továbbfejlesztett eljárások, a nyomtatási technológia és a jobb minőségű anyagok az LCD szintjére vagy akár az alá is csökkenthetik az AMOLED előállítási költségeit. A bejáratottabb eljárásoknak köszönhetően a 10 centis (4”) AMOLED kijelzők gyártási költsége csak kevesebb, mint 1,3-szerese a hasonló méretű LCD-ké. A Samsung Display kis és közepes AMOLED gyártása pedig azért sikeres, mert a kihozatalt közel az LCD-k szintjére voltak képesek emelni. Ez azt jelenti, hogy a gyártók a jövőben olcsóbb, az LCD TV-kkel versenyképes nagyméretű AMOLED TV-ket állíthatnak elő.

Kapcsolódó linkek:

LG: már dolgoznak a 4K OLED TV-n
Sony, Panasonic OLED partnerség: cél a 2013-as tömeggyártás
LG 55EM960V: bemutatkozott a 140 centis OLED TV
Samsung 55ES9500: gyártásban az OLED TV
OLED TV kísérleti gyártósort épít a DuPont
OLED: a DuPont technológiai megállapodást írt alá
OLED: létezik a nagyobb hatásfokú kék OLED
OLED: a Samsung új panelgyártó metódust fejlesztett ki
Nyomtatással készült 48 centis OLED TV a Samsungtól
OLED: új olcsóbb elektronika segítheti a tömeggyártást
OLED: új alkalmasabb meghajtású OLED panel a Sonytól
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .