Sony KD-84X9005: 213 centis QFHD (4K) TV az IFA 2012-n

1. Oldal

A Sony is bemutatta az IFA kiállításon 213 centis (84 inch) négyszeres Full HD (4K) felbontású BRAVIA LCD TV-jét, ami 4K X-Reality PRO képfeldolgozó motorjával és passzív szemüvegen át nézhető 3D képével magával ragadó élményt ígér.

A Sony idei IFA kiállításának egyik sztárja a 213 centis (84 inch) Quad Full HD (4K) felbontású LCD TV, ami várhatóan az év végétől Magyarországon is kapható lesz, bár ára még ismeretlen.

Sony_KD-84X9005.jpg
A KD-84X9005 olyan finomságú képet állít elő, amit az inchben mért képátlója kétszeresének megfelelő távolságból – vagyis 168 centiméterről – nézve élvezhető igazán annak minden részlete. Ebből a távolságból – ami egyébként nagyjából a fele annak, mint ami ajánlott lenne egy 1080p (Full HD) felbontású azonos méretű kép esetén – a kép széltében kb. 58 fokot foglal el a látótérből. Ez a sokkal nagyobb és ugyanakkor részlet gazdag kép adja valósághű érzést.

A készülékben alkalmazott „4K X-Reality PRO” a Sony 4K LCD TV-khez optimalizált adatbázis-típusú, több képkockát elemző szuper-felbontású magas képminőségű képfeldolgozása 4K felskálázással kiegészítve. Ez az alacsonyfelbontású internetes videóktól kezdve a HD felbontású digitális tévéműsorokig vagy a Blu-ray lemezek tartalmáig mindent képes 4K felbontásra felskálázni, miközben az eredetileg 4K képeket is a maguk szépségében reprodukálja.

A 213 centis 4K panel és a „4K X-Reality PRO” képfeldolgozás a 3D képmegjelenítést is jól szolgálja. Például a 1080p (Full HD) felbontású Blu-ray 3D filmet a KD-84X9005 Quad Full HD (4K) azaz (3840 x 2160) felbontású 3D képekké skálázza fel és azt polarizáló lappal ellátott képernyőjén a bal- és jobbszem számára egyaránt 3840 x 1080 pixel felbontással jeleníti meg. Ezt aztán a nézők egymástól tökéletesen szétválasztva a készülékhez mellékelt könnyű és kényelmes passzív 3D szemüvegen keresztül láthatják.

A TV képernyője mellé kétoldalt egy-egy a nagyméretű képhez optimalizált három-utas hangsugárzó szerelhető fel, amelyekben 10 hangszóró összesen 50W teljesítménnyel szólaltatja meg a nézőkre irányított hangot. A Sony saját „Clear Phase” hangfeldolgozó technológiája természetes és tisztán lokalizálható hangot reprodukál, az „S-Force Front Surround 3D” pedig virtuális 5.1 csatornás hangteret állít elő a két hangsugárzóval.

A nézők nagyfelbontású digitális fényképeiket is élvezhetik az óriásképernyőn. A PlayStation 3 „PlayMemories Studio” elnevezésű szoftvere lehetővé teszi majd ezen képek egyszerű és kényelmes kezelését és megtekintését a 4K TV-n.

A készülék a Sony Entertainment Network (SEN) révén számos hálózati szolgáltatást is kínál. A távirányító SEN gombjának megnyomásával a felhasználók könnyen hozzáférnek ezekhez a szolgáltatásokhoz az azonos nevű BRAVIA TV-ket kiszolgáló internetes funkciókkal felvértezett portálról. A felhasználók gyorsan és könnyen élvezhetik bármely kedvelt szolgáltatásukat a „Kedvencek” listán egyszerűen regisztrálva az általuk preferált alkalmazásokat.

A Sony 4K tartalmakat megjelenítő és előállító professzionális termékei mellett már kapható a gyártó DCi 4K CINEMA házi-mozi projektora, a VPL-VW1000ES4437, és kínál a gyártó 4K felskálázásra alkalmas Blu-ray 3D lejátszót is.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: 213 centis Quad Full HD (4K) 3D TV az IFA-2012-n
Sony VPL-VW1000ES: már kapható a 4K házi-mozi vetítő
IFA 2012: bemutatkozik az LG 213 centis 4K TV-je is
Sony: passzív 3D TV egyelőre nem lesz Európában
Sony: 2012-es Blu-ray lejátszók 4K-ra skálázó csúcsmodellel
4K videoformátum, de melyik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .