Sony: az AF9 OLED és ZF9 LCD TV-k támogatják az eARC-t

A Sony új MASTER szériájú TV-k kínálnak elsőként például a Dolby Atmos vagy DTS:X hang továbbítását támogató eARC funkciójú HDMI csatlakozót.


Az eddigi TV-k digitális audiojel kiadására szolgáló HDMI ARC (Audio Return Channel) csatlakozói a korlátozott, 2-3 Megabit/s sávszélesség miatt nem tudják kiadni a legkorszerűbb és legjobb hangminőséget nyújtó, akár tömörítetlen hangformátumok, köztük a Dolby Atmos és DTS:X bitfolyamait. A HDMI 2.1 szabvány részét képező új eARC (Enhanced Audio Return Channel) funkció viszont 37 Megabit/s bitsebességgel akár tömörítetlen sokcsatornás hangformátumok (Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio), és az említett objektumalapú 3D térhang továbbítására is alkalmas. Az eARC ugyanakkor azon HDMI 2.1 funkciók közé tartozik, amelyek a teljes specifikációjú verziótól külön, egy firmware frissítéssel megvalósítva is hozzáadhatóak egy HDMI 2.0-al rendelkező készülékhez.

A Sony megerősítette, hogy az új BRAVIA MASTER szériájú AF9 OLED és ZF9 LCD csúcs TV-k – valószínűleg elsőként – támogatják a HDMI eARC-t.

Ez azt jelenti, hogy az említett TV-k bármelyike a HDMI eARC csatlakozóján például Dolby Atmos audiojelet is ki tud adni, ha ilyen hangsávú filmet jelenít meg egy streaming szolgáltatásról (ha majd azt a szolgáltatást elérő alkalmazás támogatja), vagy egy a TV másik HDMI bemenetéhez csatlakoztatott Ultra HD Blu-ray lejátszóról. A Dolby Atmos audiojel továbbítható egy az eARC-t támogató hangprojektorhoz vagy vevőerősítőhöz.

Ez igen hasznos az igényes 3D TV hangzás megszólaltatását illetően. Elegendő ugyanis az arra szolgáló hangprojektort vagy vevőerősítőt egy HDMI kábellel összekötni TV-vel. Nem kell, hogy a hangprojektornak legyen HDMI bemenete, amihez a külső lejátszó csatlakozik, így annak videojele közvetlenül a TV-hez csatlakozhat. Az AV vevőerősítő persze továbbra is működhet vezérlőközpontként, de ismert, hogy néha nehézséget okoz a 4K, a HDR, a HLG és Dolby Vision jelátvitel azon keresztül.

A Sony új MASTER szériájú TV-k beépített hangrendszere nem képes 3D térhang megszólaltatására, és bennük működő Amazon és Netflix alkalmazások sem támogatják még a Dolby Atmos hangsávot úgy, ahogy az LG 2017-es és 2018-as OLED TV-i. Ez remélhetőleg a jövőben még változhat. Most tehát az eARC egyetlen előnye a Sony új MASTER szériájú TV-ken a bemenő jelek továbbítására korlátozódik.

A HDMI 2.1 specifikációból az eARC-n kívül mást nem fog a Sony megvalósítani.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .