Sony: az új MASTER szériájú AF9 OLED és ZF9 LCD csúcs TV-k (Frissítve)

A Sony közzétette az „X1 Ultimate” videoprocesszorral, Dolby Vision támogatással és Android TV platformmal rendelkező új MASTER AF9 OLED és ZF9 LCD 4K HDR TV készülékek árait.


Frissítés:

Sony az IFA 2018 alkalmával közzétette az új MASTER AF9 OLED és ZF9 LCD 4K HDR TV-k árait, amelyek a várakozásokkal szemben nem riasztóan magasak, mondhatjuk versenyképesek. A márka hazai weboldalán az alábbi „becsült fogyasztói árak” olvashatóak, de kereskedőknél még nincsenek a kínálatban.

Sony AF9 OLED:
139 cm (55″) AF9 OLED (KD-55AF9) – 1.016.000 Ft
164 cm (65″) AF9 OLED (KD-65AF9) – 1.354.455 Ft
Sony ZF9 LCD:
164 cm (65″) ZF9 LCD (KD65ZF9) – 1.016.000 Ft
189 cm (75”) ZF9 LCD (KD75ZF9) – 1.692.910 Ft

2018. augusztus 1.:

A Sony Europe négy új TV-t mutatott be két szériában. Az új AF9 OLED és ZF9 LCD készülékek „MASTER megnevezését kizárólag a Sony legjobb képminőségű TV modelljeinek tartja fenn”. A Sony célja olyan TV-k megalkotása, melyek „úgy képesek a képeket megjeleníteni, hogy az hűen közvetítse a tartalomelállítók minden szándékát” és „megközelítik a moziprodukciós stúdiók professzionális minőségű monitorait”. A kiadott sajtóközlemény szerint: „Mivel a képminőség terén legtapasztaltabb mérnökök fejlesztették és nagyon szigorú termékértékelési kritériumokat követtek, a Sony meggyőződése, hogy a csúcs MASTER széria a lehető legmagasabb minőségű képet biztosítja otthoni környezetben.”

https://youtu.be/zc65yCeLYXM

A MASTER sorozat mind a négy TV-jében a képfeldolgozást a Sony újgenerációs X1 Ultimate processzora végzi, amit a januári CES 2018 kiállításon egy 8K TV-prototípusban működve mutatták be. A korábbi X1 Extreme videoprocesszornál kétszer nagyobb teljesítményű X1 Ultimate „nagyon fontos szerepet játszik a MASTER széria hű képet nyújt. Az X1 Ultimate képprocesszor a kivételes pontossághoz és részletességhez intelligensen képes érzékelni és elemezni a kép minden objektumát a Sony új objektumalapú Super Resolution technológia révén. Jelentősen megújult az objektumalapú HDR remaster is, és mostantól minden objektumot egyedileg alakít újra a jobb mélység, a pontos textúra és összességben a valósághoz hűbb képhez” – magyarázza a Sony közleménye.

Mind a négy TV-ben van „Netflix Kalibrált Mód”, amiről külön cikkben olvashatóak további részletek.

A MASTER széria készülékei támogatják a Portrait Displays CalMAN kalibrálószoftver használatát is. A számítógépre feltelepített kalibrációsszoftveren kívül tesztjelgenerátorra, spektrofotométerre és a „CalMAN for BRAVIA” alkalmazás letöltésére van szükség.

A Sony a MASTER széria TV-vel tehát továbbra is két lóra tesz. Az AF9 modellek az LG, a Panasonic, a Philips és mások legmagasabb kategóriájú OLED TV-ivel versenyeznek, a ZF9 pedig az LCD TV-k kedvelőinek lehet alternatíva elsősorban a Samsung csúcskategóriás TV-vel szemben. Az AF9 OLED és ZF9 LCD TV-k a bennük alkalmazott X1 Ultimate képprocesszor mellett abban is hasonlítanak, hogy 4K felbontásúak és támogatják a HDR10, Dolby Vision és HLG nagy dinamikatartományú formátumokat,

A tavalyi A1 és az idei AF8 után tehát jönnek az AF9 OLED TV-k, melyekben a 8 millió saját-fényt kibocsátó pixelt a Sony „Pixel Contrast Booster” OLED panelvezérlője kontrollálja, ami úgy maximalizálja a dinamikatartományt, hogy tovább szélesíti a színtartományt, mindezt magas képfényesség mellett. A technológia „páratlan fekete, autentikus színek és széles nézőszög” reprodukálását teszi lehetővé.

Az AF9 elődeinél jobb hangját a megújult „Acoustic Surface Audio+” technológia biztosítja. Míg a korábbi Sony OLED TV-k a panelt membránként használva és egy külön a mélyebb hangokat előállító hangszóróval 2.1 csatornás (azaz sztereo) hangképet állítottak elő, addig a megújult változat a center csatornához egy harmadik dinamikus rezgéskeltőt (actuator) is tartalmaz, valamint egy további külön mélynyomót is a 3.2 csatornás hangrendszerhez.

A Sony közleménye szerint: „A továbbfejlesztett Acoustic Surface Audio + a képernyő közepén egy további rezgéskeltővel és egy extra mélynyomó csatornával ellátva, egészíti ki 3,2 csatornásra a hangrendszert. A további középső rezgéskeltő úgy működik, mint a mozik akusztikailag transzparens vetítővásznai mögött elhelyezett center hangszórók. A három rezgéskeltővel és a két oldalirányba néző mélynyomóval az AF9 gazdag hangzásképet hoz létre, jelentősen növeli a látványélményt. Az AF9-nek van egy center hangsugárzó módja, mellyel az Acoustic Surface Audio + a házimozi rendszer center hangszórójaként használható.”

A hangkeltésre membránként is használt képernyő egysége teszi lehető az AF9 OLED One Slate dizájnját, melynek lényege, hogy a képernyőt egy háta mögé rejtett állvány tartja. A készülék alakja és anyaghasználata a puhaság érzetét kelti, a káva lekerekített, a hátsó állvány pedig vékony szövettel borított.

A 140 és 164 centis (55 és 65 hüvelykes) képméretű AF9 OLED TV-k augusztustól lesznek kaphatóak.

A ZD9 utódának szánt ZF9 LCD TV-k LED háttérvilágítása is teljes-mátrix helyileg szabályozott (FALD), de a Sony most sem közli, hogy hány zónából áll és milyen csúcsfényesség előállítására alkalmas.

A ZF9 LCD TV-k „X-Wide Angle” technológiája a szélesebb nézőszög tartományt garantál, vagyis azt, hogy a képminőség a tengelyiránytól eltérő szögből sem romlik, nem mutat színeltolódást, és a „TV hűen adja vissza a világossági- és színárnyalatokat bárhonnan is nézzük azt”. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindezt a Sony milyen műszaki megoldással éri el.

A XF90 LCD TV-kben már alkalmazott „X-Motion Clarity” technológia nem az összes, hanem önálló LED zónák letapogató háttérvilágításával, s így a fényerő jelentős csökkentése nélkül minimalizálja a gyors mozgások elmosódását, azaz javítja a mozgásfelbontást. A két említett technológia együttesen segít csökkenteni az LCD hátrányait az OLED-el szemben.

A ZF9 azzal emelkedik ki a fémes kinézetű TV-k sokaságából, hogy kávája a DSLR fényképezőgépék borítására emlékeztető fekete, apró pettyes mintázatú. A letisztult kialakítás kiterjed az talpra is, mely egyszerű alumíniumból készült, és a TV része az integrált kábelelvezetési rendszer is.

A ZF9 LCD TV-k is augusztustól kaphatóak 164 és 190 centis (65 és 75 hüvelykes) képmérettel.

Az AF9 és ZF9 készülékek Android TV operációs rendszere alkalmazások, filmek, zenék, fotók és más médiatartalmak valamint játékok sokaságához biztosít hozzáférést. A hangalapú keresés funkcióval meglepően könnyű megtalálni a kedvenc tartalmakat, kérdéseket feltenni vagy vezérelni a TV-t. A beépített Chromecast révén okostelefonról vagy táblagépről is továbbíthatók tartalmak a TV-re.

A TV-ket bemutató belinkelt videókon az látható, hogy a készülékeken már az Android 8 (Oreo) megújult kezelőfelülete jelenik meg, így – bár a sajtóanyag ezt nem említi – biztosra vehető, hogy az új készülékeket már ezzel szállítják majd, és hírek szerint a platform a MediaTek újabb chipjén fut.

Az AF9 (55” 65”) 4K HDR OLED TV-k jellemzői:
 • OLED képernyő Pixel Contrast Booster panelvezérlővel. A 8 millió saját-fényt kibocsátó képpont és a Sony eredeti OLED panelvezérlője jelentősen gazdagabb vizuális élményt hoz példátlan feketével, valósághű színekkel és széles nézési szöggel.
 • Az X1 Ultimate™ képfeldolgozó processzor egység tökéletes 4K HDR látványélményt biztosít a következő technológiákkal: objektumalapú Super Resolution, objektumalapú HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR és kettős adatbázis-feldolgozás.
 • Az Acoustic Surface Audio+™ gazdag hangteret hoz létre a három beépített rezgéskeltővel és a két oldalirányba néző mélynyomóval.
 • A Netflix Kalibrált Mód, ami elhozza alkotók látomását közvetlenül a TV-re.
 • CalMAN professzionális kalibrációs szoftver támogatás.
 • Élénk kiterjesztett színek TRILUMINOS™ Display-el, tovább javított színpontosság.
 • Android TV a Google Assistant révén akár csak hanggal vezérelve. (A Google Assistant egyelőe nem minden országban elérhető)
 • Minimalista stílus puhasággal: a képernyő egy darab, amit csak egy mögötte vélő állvány tart.
 • Támogatott HDR formátumok: HDR10, Dolby Vision™, HLG.
A ZF9 (65”, 75”) 4K HDR LCD TV-k jellemzői:
 • Az X1 Ultimate™ képfeldolgozó processzor egység tökéletes 4K HDR látványélményt biztosít a következő technológiákkal: objektumalapú Super Resolution, objektumalapú HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR és kettős adatbázis-feldolgozás.
 • Az X-Wide Angle minimalizálja az oldalról nézve tapasztalható színeltolódást. Élethű szürkeskálát és színárnyalatokat mutat bárhonnan nézzük is.
 • Teljes-mátrix LED háttérvilágítás az ultra magas kontraszthoz.
 • Az X-Motion Clarity™ teszi tisztává és egyenletessé a gyors akciókat. A mozgóképeket pontosan szabályzottak az elmosódás minimalizálása érdekében. Még a gyorsan mozgó jelenetek során is igaziak maradnak a képek a fényesség elvesztése nélkül is.
 • A Netflix Kalibrált Mód, ami elhozza alkotók látomását közvetlenül a TV-re.
 • CalMAN professzionális kalibrációs szoftver támogatás.
 • Az X-tended Dynamic Range™ PRO a jobb kontraszt elérése érdekében a fénykibocsátás pontos kiegyensúlyozásával a képernyő egyes területein precízen visszaveszi vagy erősíti azt. A hagyományos LED háttérvilágítású TV-knél háromszor nagyobb fényességtartományt nyújt, és ezzel bármely forrást közel HDR minőségűvé javít.
 • Élénk kiterjesztett színek TRILUMINOS™ Display-el, tovább javított színpontosság.
 • Android TV a Google Assistant révén akár csak hanggal vezérelve. (A Google Assistant egyelőe nem minden országban elérhető)
 • Tiszta kábelelrendezés az asztali elhelyezéshez.
 • Támogatott HDR formátumok: HDR10, Dolby Vision™, HLG.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

8 hozzászólás “Sony: az új MASTER szériájú AF9 OLED és ZF9 LCD csúcs TV-k (Frissítve)” bejegyzéshez

 1. sajnos vettem egy ZF9-t, gyors mozgásnál szellemképes lesz, az XE9305-s sokkal jobb volt, ha a neten veszem, másnap vittem volna vissza

  1. A gyors mozgások tisztaságát javítja az úgynevezett fekete képkocka beszúrás (BFI), ami a ZF9-ben is megtalálható.

 2. T. Cím! mi az a BFI? hol található? 4 éve vettem egy LG 55-s 4k tv-t, aztán egy 65-s sony 9305-t, mind a 2 tökéletes, tű éles volt, sajnos a sony meghalt 14 hónap után, ahelyett lett a zf9, a sznúkernél a golyó csíkot húz, a focilabda szakadozik, az emberi fej mozgásnál szellemképes, a szervizes azt mondja, látja, de ez szerinte belefér
  Üdv.: Kozsán Sándor

  1. T Kozsán Sándor!

   A BFI – magyarul fekete képkocka beillesztés – egy eljárás, amivel az LCD TV-k is a mozgásmegjelenítés tisztaságát javítják. Ezt az eljárást a Sony TV-kben a „Clearness”, magyarul talán Tisztaság paraméterrel lehet állítani, de ezt ellenőrizze a TV Picture Adjusments/Képbeállítások -> Advanced settings/Haladó beállítások -> Motion/Mozgás menüben.

   Érdemes kipróbálni a TV „Sport” képmódját, illetve a Custom/Egyedi képmód beállításánál bekapcsolni az „Auto picture mode/Auto képmód funkciót.

   Mindezekről bizonyára részletesen olvashat a készülék használati/kezelési tájékoztatójában.

 3. az az érdekes, hogy a you tubeon levő 4k demóval (itt nincs gyors mozgás) tökéletes, de hd-s filmben ha futnak, lovagolnak, szellemképes lesz és nem éles a kép, az előző 2305-s és az LG sem produkálta ezt a hibát, semmilyen beállítás nem segít, de nem azért fizettem egy halom pénzt, hogy demót nézzek, teljesen tanácstalan vagyok
  tisztelettel: Kozsán Sándor

 4. Jó estét!
  sony 55xf8577 és 55xf8505 között csak színben van különbség?
  Előre is köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .