Energiahatékonyság: 2023-ban a 8K TV-knek is teljesíteniük kell az EU követelményeit

Az energiahatékonyság javítását célzó 2023 márciusától érvényes EU-s előírás gyakorlatilag betiltja az annak megfelelni képtelen 8K TV-k forgalmazását.


2021 márciusában újultak meg a TV-k és monitorok Energiafogyasztási címkéi is. Az új címke energiahatékonyságot jelző osztályozása a hatékonyabb „A”-tól a kevésbé hatékony „G”-ig terjed. A követelmények olyan szigorúak, hogy az azóta piacra került TV-k többsége „G”, néhány tipikusan nagyobb képernyőjű készülék „F” címkét visel, és elvétve akad „E” osztályba sorolt készülék is.

8K TV EU energiahatékonyság 2023

Az osztályba-sorolás az előírásnak megfelelően wattban (W) mért energiaigényt, a képernyő méretét (pontosabban felületének nagyságát) és bizonyos korrekciós tényezőket is figyelembe vevő képlettel kiszámolt energiahatékonysági mutató (EEI) alapján történik. Az EEIcímke érték 0,3-tól indul – ez az „A” energiahatékonysági osztály – és a 0,9-es értéktől már „G” osztályba sorolt a készülék.

Ugyanakkor 2021 március 1. óta érvényben van egy az elektronikus kijelzőkre vonatkozó környezettudatos tervezési követelményekről szóló rendelet, ami megszabja a fent említett energiahatékonysági mutató felső (EEImax) értékét, vagyis tulajdonképpen áttételesen előírja a TV-k, monitorok és „digitális reklámkijelzők” maximális energiafogyasztását.

2021 március 1. után tehát új termékként már csak olyan „HD” és „UHD-4K” TV-k kerülhettek piacra az EU-ban, amelyek teljesítik az előírt 0,9 illetve 1,1-es maximális (EEImax) értéket. Ennek megfelelően a manapság kapható új, már 2021 márciusa után bejelentett 4K UHD TV-k energiafogyasztása is már korlátozott, az OLED TV-ké valamivel kevésbé, mint a „LED”, „QLED” „miniLED” stb. LCD TV-ké. A 8K TV-k és a még nagyon drága microLED képernyők azonban egyelőre mentesülnek a maximális teljesítménykorlát betartása alól, ezért még akármennyi energiát fogyasztva kaphatóak Európában.

2023 március 1. után azonban minden képernyő-technológiára és a felbontástól függetlenül ugyanazok a szigorodó követelmények vonatkoznak majd, vagyis már a 4K és 8K OLED, LCD és microLED TV-knek és képernyőknek is ugyanúgy teljesíteniük kell az előírt 0,9 maximális (EEImax) értékét. Ebből az értékből nagyjából visszaszámolható, hogy szabványos dinamikatartományban (SDR) működve a 4K, 8K LCD, OLED és microLED TV-k maximális teljesítményfelvétele mennyi lehet különböző méretű képernyőkkel (ezt mutatja a FlatpanelsHD által kalkulált adatokat tartalmazó alábbi táblázat).

Képernyőméret 4K és 8K TV-k maximális teljesítményfelvétele
101 cm / 40” 48 W
106 cm / 42” 53 W
121 cm / 48” 66 W
139 cm / 55” 84 W
164 cm / 65” 112 W
189 cm / 75” 141 W
195 cm / 77” 148 W
210 cm / 83” 164 W
214 cm / 85” 169 W
222 cm / 88” 178 W

Az EPREL – az energiacímke-köteles termékek európai adatbázisa a TV-kre, monitorokra és egyéb kijelzőkre vonatkozó információk között, illetve azok energiacímkéjén megtalálható a „bekapcsolt üzemmód energiaigénye (illetve energiafogyasztása kWh/1000 h-ban) szabványos dinamikatartomány (SDR) esetében”. Ez vethető össze a fenti táblázatban szereplő maximális teljesítményfelvételi adatokkal.

ENERGIA címke

Általánosságban megállapítható, hogy a 2023 március 1-től előírt követelményeket a jelenlegi 4K LCD és OLED TV-k többsége bármiféle változtatás nélkül már most teljesíti, kivéve néhány többzónás fényszabályzású magas csúcsfényességű felsőkategóriás 4K LCD TV-t, mint amilyenek a Samsung QN95B kisebb modelljei (lásd QE55QN95BAT).

A 8K LCD és OLED TV-knek viszont nehezebb lesz megfelelni a fenti követelményeknek. A Samsung Neo QLED 8K LCD TV-k, az LG QNED99 és QNED96 MiniLED 8K TV-k (kivéve 65QNED963QA), az LG SIGNATURE OLED 8K TV-k (lásd OLED77Z29LA) és a TCL X925 Mini-LED QLED TV-k energiaigénye mind magasabb (kb. a duplája), mint a 2023 márciusától előírt energiahatékonysági követelményből adódó maximális teljesítményfelvétel.

A 8K Association hírlevelében Chris Chinnock igyekszik elmagyarázni, hogy milyen kihívást jelent az energiahatékonyság 2023-as EU-s szabályozása a 8K képernyők számára. Szerinte: „Hacsak nem változik valami, 2023 márciusa gondot okoz majd a feltörekvő 8K-ipar számára a 8K EU szabályozási rendelkezése miatt. Ekkor lép életbe az EU új energiafogyasztási szabályozása. A 8K TV-k (és a microLED alapú képernyők) energiafogyasztási korlátai olyan alacsonyak, hogy gyakorlatilag egyik eszköz sem fog megfelelni.”

A 8K TV-k piacán úttörő Samsung Electronics viszont bízik benne, hogy ha nem is könnyen, de újabb készülékei megfelelnek majd a követelményeknek. Hogy ez nem lehetetlen azt a Sony MASTER Series Z9K modelljei igazolják, melyek SDR energiaigénye az XR-75Z9K esetében 141 W, az XR-85Z9K esetében 168 W, vagyis beleférnek a kalkulált maximális teljesítményfelvételi korlátba.

Felmerül a kérdés, hogy a szigorú energiahatékonysági követelmény kihat-e a TV-k  képminőségre, különösen, hogy a nagy dinamikatarományú (HDR) képtartalmak megjelenítése magas csúcsfényesség előállítását teszi szükségessé, ami több betáplált energiát igényelhet. Nos, emiatt feltehetően nem kell aggódni, van ugyanis egy kiskapu. A követelmények teljesülését a TV-k alapértelmezett képmódjánál vizsgálják, de azok továbbra is kínálhatnak más, manuálisan választható, több energiát fogyasztó képmódokat, amelyeknek azonban a megnövekedett energiafogyasztásra figyelmeztető értesítést kell megjeleníteniük a képernyőn.

Az EU az energiahatékonyság mutatójának (EEI) felülvizsgálatát 2022 végére ütemezte, így nem tudni, hogy 2023 márciusa előtt változik-e valami. Az EU energiacímkézésre és környezetbarát tervezésre vonatkozó jogszabályainak célja, hogy „kiszorítsa a legkevésbé hatékony termékeket a piacról” – nyilatkozta az Európai Bizottság még 2021-ben.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .