Sony, Panasonic OLED partnerség: cél a 2013-as tömeggyártás

1. Oldal

A Sony és a Panasonic megállapodtak a TV-k és nagyméretű képernyők OLED paneljeinek és moduljainak közös technológiai fejlesztéséről valamint ezek tömeggyártásának lehetséges együttműködéséről, de OLED TV-iket külön fejlesztik majd.


A tárgyalásokról szóló korábbi hírek beigazolódtak és a két nagy japán szórakoztatóelektronikai mogul a héten bejelentett megállapodása szerint közösen dolgozzák ki a következő generációs OLED paneleket és modulokat, felhasználva a Sony vákuumgőzöléses alaptechnológiáját és a Panasonic nyomtatási technológiáját. A terv az, hogy együtt fejlesszenek ki egy nyomtatási módszeren alapuló OLED technológiát, amely alkalmas lesz a nagyméretű és nagy-felbontású OLED panelek és modulok alacsony költségű tömeggyártására. A partnerek célja, hogy technológiáik integrálásával a fejlesztés hatékonyságát javítva 2013-ra tömeggyártási technológiát dolgozzanak ki.

Sony XEL-1 az első, de ma már nem kapható OLED TV
Sony XEL-1 az első, de ma már nem kapható OLED TV


A Sony 2007-ben mutatta be a világ első 28 centis (11 inch) OLED TV-jét és 2011 óta 63,5 centis (25 inch) profi OLED monitort is kínál. A kiadott sajtóközlemény szerint a cég folytatta a vákuumgőzöléses rétegfelviteli technológiát alkalmazó OLED képernyők termékfejlesztését és sorozatgyártását, továbbá számos más OLED technológia kutatásfejlesztését is aktívan támogatta, az eredményeket pedig tudományos konferenciákon mutatta be.

A Panasonic élen jár a nagy képernyőméretű, nagy-felbontású OLED panelek technológia fejlesztésében, és élvonalbeli „teljes nyomtatási módszert” alkalmaz, amely az ilyen képernyők alacsonyabb költségű versenyképes előállításával kecsegtet. A Panasonic a sajtóközlemény állítása szerint rendelkezik azokkal az egyedi gyártási és berendezési technológiákkal, amelyek lehetővé teszik az OLED panelek előállítását ezzel a módszerrel. A Panasonic vizsgálja továbbá az OLED panelek jövőbeni lehetőségeit, és kutatja-fejleszti a rugalmas OLED paneleket, hogy nagyméretű, jó minőségű lap-típusú kijelzőket dolgozzon ki.

A technológiai fejlesztéssel párhuzamosan a Sony és a Panasonic tanulmányozni tervezik az együttműködés lehetőségét az OLED panelek és modulok tömeggyártására vonatkozóan is.

A két cég azonban nyilvánvalóan önálló márkaként fejleszti majd a közös technológiai és esetleg tömeggyártási együttműködéssel gyártott OLED panelekből előállított végtermékeket. Ez derül ki a sajtóközlemény azon mondatából, miszerint: „mindkét vállalat azt tervezi, hogy saját erősségeit kihasználva fejleszti és forgalmazza saját versenyképes, nagy teljesítményű, új generációs OLED televízióit és nagyméretű képernyőit.”

Ha az együttműködés eredményeként a Sony és a Panasonic terveinek megfelelően sikerülne már jövőre hatékony és olcsó OLED panelgyártási technológiát kidolgozniuk és 2014-re megfizethető OLED TV-kkel piacra lépniük, akkor nem maradnának le nagyon koreai riválisaikkal szemben. Az idén már kapható 140 centis LG WOLED paneles illetve a Samsung Super OLED TV-k ugyanis még csak a piac tesztelésére lesznek alkalmasak.

Kapcsolódó linkek:

LG 55EM960V: bemutatkozott a 140 centis OLED TV
Sony Panasonic tárgyalás OLED TV együttműködésről
Samsung 55ES9500: gyártásban az OLED TV
Panasonic: döntés jelentős OLED TV beruházásról
Két Sony OLED monitor professzionális célra
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .