Sony: új 3LCD hátulról vetítős TV-k

1. Oldal

A Sony új, BRAVIA 3LCD (projektoros) HVTV készülékei ragyogó, részletgazdag képet és természetes színeket ígérnek.


Az októberben idehaza is piacra került Sony BRAVIA (Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture) TV készülékek közül a képméret/ár arányt tekintve talán legjobb vételnek számító hátulról vetítős, azaz HVTV modellek a képátlójukat tekintve 127 centis KDF-E50A11E2680 és 107 centis KDF-E42A11E2681.

Bravia_3LCD_TV.jpg
Ezekben a Sony saját fejlesztésű LCD paneljeiből épített vetítőmotor állítja elő a képet. A vörös, zöld és kék (RGB) alapszínenként egy-egy képmodulátor alkotta 3LCD konstrukciónak köszönhetően a kép színösszetevői egyszerre kerülnek kivetítésre, s így nem lép fel az egy képmodulátorral és színkerékkel operáló vetítésre jellemző színfelbomlás vagy „szivárvány effektus” jelensége. A vetítőmotorban található prizmarendszer által egyesített alapszínek természetesebb színvisszaadást tesznek lehetővé, és az 1280×720 pixeles valós felbontás éles, és a HDTV-nek is megfelelő kép előállítására alkalmas.

A két új modellben alkalmazott Cinema Black Pro technológia egyrészt szabályozza a kép megvilágításáról gondoskodó lámpa fényerejét, másrészt a képet kivetítő optikában, a képjeltől függően dinamikusan vezéreli egy írisz fényrekesznyílását. Ennek köszönhetően a kép az eddigiekkel összehasonlítva lényegesen kontrasztosabb, és a sötét képrészletek apró világosságbeli eltérései is sokkal jobban érzékelhetőek. Az írisz rekesznyílásának megváltozásával módosítható a fekete szín mélysége a képernyőn megjelenő képben.

A képminőség szempontjából meghatározó, hogy a TV adás és kompozit videobemenet összetett videojelének világosságjelre és színjelre bontását 3D (digitális) fésűszűrő végzi, amivel a hagyományoshoz képest zavartalanabb kép és természetesebb színek érhetőek el. A remegésmentes képről a DCI (Digital Constant Image) eljárás gondoskodik, mely csak azokon a helyeken kapcsolja új állapotba a képpontokat, ahol a képtartalom megváltozik.

A megszólaló 2x10W teljesítményű hang virtulás Dolby térhangzásban is élvezhető és digitális BBE hangrendszer gondoskodik a minél tökéletesebb minőségről.

Mindkét modell kiváló választás azoknak, akik síkképernyős TV-t akarnak TV- és filmnézéshez, valamint játékhoz, tekintve, hogy azokon PC bemenet is található, amin keresztül számítógép vagy játékkonzol is csatlakoztatható. A készülékek nemcsak a képfelbontás miatt, de a megfelelő (720p, 1080i) videojelek fogadása révén is alkalmasak nagy-felbontású TV adások vagy rögzített műsorok képének megjelenítésére, vagyis HD-ready-nek minősülnek. Van rajtuk digitális videojel HDMI bemenet, mely kompatibilis a HDCP tartalomvédelmi rendszerrel.

Ma még ritkaságnak számít és jelenleg ilyen kedvező áron senki más nem kínál olyan TV készüléket, mely alkalmas a hagyományos analóg és a digitális földi (DVB-T) adások vételére egyaránt. A mindkét adásmód vételére alkalmas vevőegység (tuner) mindent tud, amit a korszerű digitális TV adások kínálnak.

3LCD_meret.jpg
Sokan idegenkednek a HVTV-k méretei miatt, de oktalanul, mert a KDF-E50A11E2680 csupán 408 mm mély, a KDF-E42A11E2681 hasonló kiterjedése pedig csak 357 mm. Ez azt jelenti, hogy ezek a készülékek kevésbé mélyek, mint egy 51 centis képátlójú, hagyományos képcsöves TV!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .