Sony VPL-VW50: jól fogy már idehaza is a „Gyöngyszem”

1. Oldal

A teljes HD (1080p) felbontású SXRD képmodulátoroknak és az „Advanced Iris 2” fényrekesz-szabályzásának köszönhetően a Sony VPL-VW503137 kimagasló képminőséget és magas On/Off kontrasztarányt ígér.


Lassan egy hónapja már idehaza is megvásárolható a „Gyöngyszem” becenévre hallgató Sony VPL-VW50, ami kompakt és elegáns külseje mellett, figyelemreméltó jellemzőivel is kiemelkedő házi-mozi vetítőnek számít.

VPL-VW50_sajto.JPG
A Sony VPL-VW503137 a házi-mozi vetítőre vágyók szélesebb vásárlói rétegét céloz meg, mint az EISA díjnyertes VPL-VW1002837, vagy a mérnöki bravúrnak szánt high-end QUALIA 004 modellek.

A kulcstechnológia ebben a vetítőben is az 1920×1080 pixel felbontású SXRD (Silicon X Reflective Display) Mikro Display képmodulátor panel, amiből hármat – alapszínenként egyet-egyet – építenek a VPL-VW503137-be. A parányi, 7 μm-es pixeleknek, és közöttük lévő még kisebb, mindössze 0,35 μm-es pixelköznek köszönhetően nem látható a képernyőn pixelrács, így a kép annyira homogén, mint, celluloidról vetített igazi mozikban. A gyors mozgások megjelenítése is tökéletes a pixelek rendkívül gyors, mindössze 2,5 ezredmásodperces válaszideje miatt. A panelek sajátkontrasztja 5.000:1 arányú.

A képmodulátorok alkotta optikai egységet a szélesebb színskála érdekében egy olyan 200 wattos UHP lámpa világítja meg, mely a tipikus higanygőz izzóknál jóval több vörös színspektrumot tartalmaz. Így tökéletesebb a fehéregyensúly, és pontosabbak a színárnyalatok. A VPL-VW503137 ugyanakkor biztosítja, hogy a kép egyes felületeinek színét a valós színfeldolgozás segítségével tetszőlegesen lehessen finomítani.

A továbbfejlesztett Advanced Iris 2 fényrekesz szabályzással a felhasználó manuálisan is beállíthatja a vetítővászon kívánt megvilágítási szintjét, vagy használhatja a kétféle automatikus üzemmód egyikét, melyek az egyes jelenetekhez igazítva dinamikusan szabályozzák az írisz zárását/nyitását. Így a világos képek fényereje megmarad, a sötét jelenetek világossági részletei és feketeszintjei megmaradnak. A panel és fényrekesz szabályzás révén a teljes fehér és teljes fekete közötti (On/Off) kontrasztarányt 15000:1-re sikerült feltornázni.

A nagyfelbontású kép hű előállításáról egy úgynevezett ARC-F (minden távolságon tiszta fókuszú) lencse gondoskodik a VPL-VW503137-ben, amely 1,8-szeres képnagyítást tesz lehetővé (a 2,5 méteres átlójú kép 3 és 5,5 méter között távolságból vetíthető meg). Függőlegesen motorosan mozgatható lencse segíti az elhelyezést.

A VPL-VW503137 képfeldolgozó motorja egy új 1-chipes processzor, mely a Sony saját algoritmusait alkalmazza. A teljesen digitális képfeldolgozás zajszegény, a HD minőségű képet ígér, amely megőrzi az eredeti forrás részleteit és tisztaságát.

A speciális hűtési rendszernek és súrlódásmentes tengelyen forgó ventilátornak hála a VPL-VW503137 szinte zajtalanul működik, zajszintje csupán 22 dB.

A „gyöngyszem” két HDMI csatlakozóján keresztül 1080/24p, azaz az eredeti, 24 kocka/másodperces mozifilm formátumának megfelelő képjelet is képes fogadni.

Kapcsolódó linkek:

Sony: a „Gyöngyszem” VPL-VW50 1080p SXRD vetítő
Sony VPL-VW100 bemutatkozás Európában
Sony 1080p SXRD házi-mozi vetítő újdonság a CEDIA-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .