Toshiba: a HD-A2 és HD-E1 HD-DVD lejátszók már kaphatóak

1. Oldal

A második generációs Toshiba HD-DVD lejátszók némi késést követően már kaphatóak, és ez holnaptól a kiemelt európai piacokon is így lesz.
A Toshiba második generációs HD-DVD lejátszói egy hardverhiba miatt késtek, aminek oka egy külső beszállító által előállított áramköri elem.

HD-E1_500px.jpg
Az Európában HD-E1, Japánban HD-XF2, Észak-Amerikában HD-A2 típusjelzésű alap HD-DVD lejátszók közül az utóbbi már több mint egy hete megjelent az USA nagyobb kiskereskedőinél. A 499 dollárért (kb. 97.000 Ft) megvásárolt készülékek első tulajdonosai elégedetten számoltak be tapasztalataikról különböző fórumokon. Eszerint a Toshiba HD-A2 sokkal gyorsabban kerül a lemez lejátszására kész állapotba (ez most az első jelentések szerint a „Power” gomb megnyomásától a film lejátszásáig 30 másodpercet vesz igénybe) mint az áprilisban megjelent elsőgenerációs HD-A1/HD-XA1.

A HD-E1/HD-A2/HD-XF2 alaplejátszónak nincs ugyan sokcsatornás analóg audiokimenete, de támogatja az új Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD és DTS-HD hangformátumokat valamint a lineáris 5.1 csatornás PCM hangot is. 1.2-es verziójú HDMI kimenetén keresztül az 5.1 csatornás PCM audió mellett a nagyfelbontású műsoros HD-DVD lemezeket 1080i, a DVD lemezeket pedig akár 720p-re vagy 1080i-re felskálázva képes lejátszani. Van egy optikai digitális kimenet is lejátszón, melyen tömörített 5.1-csatornás hangformátum érhető el. A nagyfelbontású HD-DVD lemezek lejátszása mellett az új modell támogatja a legkülönbözőbb korszerű extra tartalmi funkciókat is, így a film nézése közben felugró ablakban képes kijelezni a menüt, vagy a jelenetlistát, LAN csatlakozóján keresztül pedig internetes kapcsolatra is képes. A lejátszó kép a képben funkcióra is képes, így például a rendezői vagy színészi kommentár egy kis ablakban látható a film folyamatos lejátszása közben. A HD-E1/HD-A2/HD-XF2 lejátssza az egy és kétrétegű HD DVD-ROM mellett a kétrétegű HD DVD-ROM+DVD-ROM kettős formátumú, valamint a DVD-Video, a DVD-R/RW (a VR módban rögzítetteket is), CD és CD-R/RW (CD Audio) lemezeket is.

Annak ellenére, hogy a hibás alkatrész miatt úgy tűnt karácsony előtt már nem kerülhet forgalomba az első európai HD-DVD lejátszó, a Toshiba HD-E1 ma kiszállításra került a német kereskedők boltjaiba, és holnaptól (december 19-től) már meg is vásárolható. Jövő január végén a 1080p/60Hz képfrissítésű videojel formátumot 1.3-as verziójú HDMI kimenetén kiadó, beépített 5.1-csatornás audió dekódolóval és analóg kimenettel is rendelkező HD-XE1 is kapható lesz.

Az Európában megjelenő második generációs HD-DVD lejátszók vásárlását különböző akciókkal is ösztönzik. A német piacon év végéig teljes HD felbontású Toshiba (42WL67Z, 42EL67Z, 42WLG66P, 47WLG66P) LCD TV-t vásárlók egy 100 eurós kupont kapnak, amihez már csak 549 eurót kell hozzátenniük, hogy megvehessék a listaáron 649 eurós (kb. 164.000 Ft) HD-E1-et is.

Kapcsolódó linkek:

Formátumháborús patthelyzet
Nem túl jó a Blu-ray fogadtatása
Sony: a BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszó végre kapható
Kevesebb PlayStation 3, óvatosabb kereskedők
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
Toshiba: késnek a második generációs HD-DVD lejátszók
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz
Toshiba HD-E1 és HD-XE1 HD-DVD lejátszók az európai piacra
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban
Japánban már kapható a világ első, Toshiba gyártmányú HD DVD lejátszója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .