HDMI 1.3: jobb digitális kép- és hangátvitel 2007-ben

1. Oldal

Várhatóan jövőre már szép számmal jelennek meg 1.3-as verziójú HDMI összeköttetés biztosító házi-mozi készülékek.


A HDMI technológiai hátterét biztosító Silicon Image december 11-én egy találkozón vitatta meg a csatlakozási szabvány 1.3-as verziójának erényeit. A résztvevők között ott volt a rendezvény házigazdája a Dolby, továbbá a Mitsubishi képviselői is.

Bár a Sony PlayStation 3 már 1.3-as verziójú HDMI-vel rendelkezik, az ilyen interfészt kínáló termékek többsége jövő tavasz előtt nem jelenik meg a piacon. Az Epson már bejelentette az első 1080p felbontású vetítőt, a EMP-TW1000-et, melynek ilyen bemenete lesz, s az is tudható, hogy a Toshiba HD-XE1 HD-DVD lejátszón is ezt a digitális AV kimenetet találjuk majd, ami már a 1080p felbontást is támogatja. A Denon is jelezte, hogy jövőre megjelenő AV vevőerősítőin és DVD lejátszóin már 1.3-as verziójú HDMI lesz, és feltehetően a Marantz, a Pioneer és a többi gyártó is követi a példát.

HDMI_kép_es_logo_400px.jpg
A találkozón főleg az 1.3-as verziójú HDMI három új tulajdonságáról esett szó, amiket az interfész adatátviteli sebességének több mint duplájára növelése tesz lehetővé. A jelenleginél nagyobb színtartomány ábrázolására alkalmas az xvYCC színtér szabvány, melynek előnyeit feltehetőleg először a Mitsubishi jövőre bemutatkozó lézeres megvilágítást alkalmazó HVTV-je aknázza majd ki. A mostani 8 bites helyett 10, 12 vagy akár 16 bites Deep Color színfelbontás sokkal részletgazdagabb, egyenletesebb képeket eredményez, és csökkenti a kis világosság-eltérésű képrészletek színsávosodását. S végül az 1.3-as verziójú HDMI-on keresztül vihetőek majd át a teljes sávszélességű 1080p képek mellett az új kódolású Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD és DTS-HD Master hangformátumok, melyek közül az utóbbiak ugyanazt a hangminőséget biztosítják, amit a hangmérnökök a stúdióban előállítanak.

Kapcsolódó linkek:

Jönnek a még színesebb színes TV-k
Új hangformátumok a Blu-ray Disc és HD-DVD műsoros lemezeken
A HDMI új specifikációi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .