Stewart Phantom HALR: új környezeti fényt hárító vetítővászon

1. Oldal

A Stewart Filmscreen az ISE 2017 kiállításon is bemutatta új, Phantom HALR környezeti fényt hárító frontvetítő vászonanyagát, ami szinte tetszőleges méretben, fix keretes vagy motorosan feltekerhető kivitelben és akár perforálva is kapható.


Az őszi CEDIA 2016 után az amszterdami ISE 2017 kiállításra is elhozta a Stewart Filmscreen új Phantom HALR (High Ambient Light-Rejecting), azaz magas környezeti fényt hárító frontvetítéshez használható vászonanyagát. A gyártó szerint a Phantom HALR úgynevezett „black screen” technológiája egy teljesen új kategóriát képvisel és „a nagy-teljesítményű vetítővászon technológiák következő generációját testesíti meg”.

Stewart Filmscreen Phantom HALR.jpg
A Phantom HALR akár 40 x 90 láb (1,22 x 2,74 m) egybefüggő vetítőfelület kialakítására is alkalmas, és rugalmas anyaga révén felhasználható a Stewart bármely fix keretes vagy motorosan feltekerhető vetítővászon modelljében. Az új termék akusztikailag transzparens kivitelben is elérhető a gyártó „Cinemaperf” vagy finomabban lyuggatott „Microperf X2” (THX Ultra) konfigurációjában.

A gyártó azt is hangsúlyozza, hogy a Phantom HALR Ultra HD felbontású képtartalmakhoz is megfelelő, sőt a márka saját „16K+” felbontási képességével rendelkezik, és „bármiféle az elsődleges és másodlagos színeket eltorzító nyilvánvaló szín aberráció vagy eltérés nélkül kalibrálható a UHDTV Rec.2020 vagy REC.709 szabványoknak” megfelelő színskálára. A cég hozzáteszi, hogy többrétegű felépítésének köszönhetően a vászonanyag semleges mind vízszintes, mind függőleges irányban, nincs irányítottsági korlátozottsága, egyformán hárítja el a környezeti fényt érkezzen az bármely irányból a vetítőfelületre, és nincs „kitüntetett tengelyiránya”.

A Stewart azt állítja, hogy a Phantom HALR műszaki képességeit tekintve jobb, mint versenytársai. Vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a vászonanyag több mint 30:1 kontrasztarányt nyújt egy 2.000 lumen fényáramú projektorral megvetítve egy olyan szobában, ahol 20 foot-candle (kb. 215 lux) a környezeti fény és számos fényforrásból 40 fokos szögben éri az a képfelületet. Még magas, 50 foot-candle (kb. 538 lux) feletti vetítőfelületre irányuló környezeti fény mellett is eléri a Phantom HALR az ANSI szabvány kontrasztarány előírását. A vászonanyag környezeti fényreflexiós értéke 18%.

Sok helyen nem lehet a vetítéshez optimális, környezeti fényektől mentes körülményeket teremteni, a Stewart Filmscreen Phantom HALR vászonanyaga viszont egyfajta megoldást jelenthet a problémára.

Kapcsolódó linkek:

SI Transformer: a képarányhoz alkalmazkodó vetítővászon
A nagy kép nem álom
A maszkolható vetítővásznakról
Vetítővászon és hang

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .