Az EU első lépése az online tartalmak földrajzi blokkolása ellen

1. Oldal

A vártnál tovább tartott, de 2018-tól a Netflix, a Spotify és minden más streaming szolgáltató, köteles tartalmait elérhetővé tennie előfizetői számára, bárhol is tartózkodjanak azok az EU-n belül,vagyis tilos a földrajzi blokkolás.


Egy héttel rá, hogy az EU a mobileszközök roaming adatforgalmi díjának végéről döntött, a múlthéten jelent meg a sajtóközlemény a digitális egységes piac Európai Unión belüli megteremtésének első lépését jelentő új szabályzásról. Ez ugyan csak arra vonatkozik, hogy egy előfizető a saját országán kívül is elérhesse szolgáltatását, ha éppen elutazik, de akkor is fontos előrelépés.

Blokkolas_EU.jpg
Az EU tagállamok európai parlamenti képviselői és az Európai Bizottság egyetértettek abban, hogy az online tartalomszolgáltatóknak fel kell hagyniuk a földrajzi blokkolással. Ez a gyakorlat most még megakadályozza, hogy más EU országokban utazva elérjük azt a tartalmat, amiért egy előfizetéses szolgáltatásnál fizetettünk.

Andrus Ansip az Európai Bizottság illetékes alelnöke szerint: „A mai megállapodás kézzelfogható előnyökkel jár az európaiaknak. Az emberek, akik otthon előfizettek kedvenc sorozatukra, zeneikre és sporteseményükre, Európában utazva is élvezhetik azokat. Más javaslatainkról is meg kell állapodni az EU szerzői jogi szabályok korszerűsítése és a kreatív tartalmak határokon átívelő szélesebb körű hozzáférése biztosítása érdekében. Számítok az Európai Parlamentre és a tagállamokra, hogy ez megtörténjen.”

Az Európai Bizottság egyértelművé tette, hogy „minden fizetett online tartalomszolgáltatást nyújtó köteles lesz követni az új szabályokat”. Az ingyenes, például közszolgálati szolgáltatók „eldönthetik, hogy biztosítják-e a hordozhatóságot ügyfeleiknek.”

Az új szabályok vonatkoznak a videós, a zenei, a sport, a játék, az elektronikus könyv és minden egyéb online digitális médiaiparágra. „Ezek lehetnek video kölcsönző platformok (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), online TV szolgáltatások (Viasat Viaplay, Sky Now TV, Voyo), zenei streaming szolgáltatások (Spotify, Deezer, Google Music), vagy online játék piacterek (Steam, Origin).”

Az Európai Bizottság szerint az új „hordozhatósági” szabályok megkövetelik, hogy a streaming szolgáltatók ellenőrizzék az előfizető lakóhelye szerinti országát. „Az online tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, a MyTF1 vagy a Spotify ellenőrzi az előfizető tartózkodási helye szerinti országot, például a fizetési adatok, egy meglévő internetes szerződés felhasználásával, vagy az IP cím ellenőrzésével.”

A szabályok valamennyi EU tagállamban 2018 elején lépnek életbe. Minden tartalomszolgáltatónak a rákövetkező 9 hónapban kell implementálnia a szükséges mechanizmusokat és felhagynia földrajzi blokkolással.

A következő lépés a digitális piac teljes megnyitása lesz, ami lehetővé teszi, hogy bármely ország lakója előfizethessen bármely szolgáltatásra, legyen az bármely uniós országban. Ez azonban kemény ellenállásba ütközik a TV és filmipar részéről, mely régóta kihasználja a megosztott európai digitális piacot, országonként értékesítve a jogokat.

Kapcsolódó linkek:

Töretlen a streaming tartalomszolgáltatások térnyerése
Amazon Prime Videó: mától indul világszerte
Netflix: nem gond a jelszómegosztás, mert jól megy a bolt
Netflix: már Magyarországról is elérhető az online videotéka
Jön a YouTube Red előfizetéses szolgáltatás
Az EU véget akar vetni az online videók földrajzi blokkolásának
A Netflix vezére szerint 2030-ra vége a TV műsorterjesztésnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .