Szabadalomsértés miatt Sharp LCD-ket tiltottak be az USA-ban

1. Oldal

Egy a Samsung által birtokolt szabadalom megsértése miatt bizonyos Sharp által gyártott LCD TV-k és számítógépes monitorok forgalmazását betiltották az Egyesült Államokban, de ezt állítólag az ottani vásárlók észre sem fogják venni.
Sharp_Samsung_csata.jpgA világ legnagyobb LCD panelgyártójának számító koreai Samsung és a folyadékkristályos technológia úttörőjének számító és ugyancsak fontos japán gyártó Sharp megszokottnak mondható jogi küzdelmet folytat, kölcsönösen szabadalmaik megsértésével vádolva a másik felet.

A Samsung négy szabadalom megsértése kapcsán nyújtott be panaszt, és most éppen nyert az egyik ügyében. Az Egyesült Államokban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal – ide tartozik a szabadalomsértés is – kapcsolatos vádakat kivizsgáló és importtilalmi joggal rendelkező Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) úgy döntött, hogy a Sharp megsértette a Samsung 2004-ben kiadott, széles láthatósági szöggel rendelkező LCD képernyőkre vonatkozó szabadalmát. A washingtoni ügynökség ugyanakkor egy korábbi bírói döntést fölülbírálva egy másik szabadalom kapcsán nem állapította meg annak megsértését.

Az ITC weboldalán közzétett közlemény szerint a licenc nélküli Sharp LCD készülékeket, köztük a tengerentúlon gyártott képernyő paneleket és modulokat, valamint LCD TV-ket, amelyek a Samsung szabadalmaztatott újítását használják, be kell tiltani az USA-ban. Decemberben benyújtott keresetében a Samsung meg is nevezte azon Sharp AQUOS LCD TV modelleket, amelyek megsértik a kérdéses szabadalmat.

A betiltást az Egyesült Államok elnöke Barack Obama felülvizsgálhatja, és a szabadalmi ügyben hozott döntés ellen fellebbezést lehet benyújtani az illetékes bíróságon.

A Sharp hivatalosan nem kommentálta a döntést annak részleteire várva, de egyes a cég helyi képviseletéről származó értesülések szerint, az nem lesz hatással az amerikai vásárlókra. A jelenleg a polcokon lévő AQUOS TV-k és Sharp professzionális LCD képernyők ugyanis még értékesíthetőek, és az új modellek már a múlt hónapban elérték a kereskedelmi csatornát. Az új képernyőket pedig – ahogy az várható volt – a mérnökök átdolgozták, hogy megkerüljék a kérdéses Samsung szabadalmat.

Az elmérgesedett helyzetre jellemző, hogy e hónap elején viszont egy kereskedelmi ügyekben illetékes bíró állapította meg, hogy a Samsung TV-i, monitorai és professzionális képernyői négy Sharp szabadalmat sértenek meg, s javasolta azok betiltását az USA-ban.

Kapcsolódó link

Pert nyert a Pioneer a Samsung ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .