Szélesebb színtér új Osram LED háttérvilágítás technológiával

1. Oldal

Az Osram „Quantum Colors” elnevezésű kvantum konverziós technológiája a gyártó szerint költséghatékony, kadmium mentes, és ezt alkalmazva az új UHDTV-k a mozik teljes DCI színterét reprodukálhatják.
Az Osram Opto Semiconductors állítása szerint új „Quantum Colors” konverziós technológiájuk új mércét állít a TV képernyők LED háttérvilágítása terén, mert azzal a színtér jobb lefedettsége érhető el, kevésbé költséges, mint egy szokványos kvantumpötty szűrőlap, és nem tartalmaz kadmiumot, amit rövidesen betiltanak. A nagyobb színtér előállítására képes Ultra HD TV-khez fejlesztett „Quantum Colors” technológia első fogyasztóknak szánt projektjei már folyamatban vannak, és a tervek szerint a tömegpiacra szánt készülékek LED háttérvilágításaiban 2016 végéig jelenik meg.

Osram Quantum Colors.jpg
A „Quantum Colors” egy zöld kvantum átalakítón alapul, amit egy vörös foszforréteggel és egy kék fénykibocsátó chippel kombinálnak. A megoldásnak számos előnye van az eddig az LCD TV-k jobb színvisszaadását szolgáló háttérvilágításánál alkalmazott kvantumpötty lapokkal szemben. A „Quantum Colors” az igen keskeny, a felénél csak maximum 30 nm széles zöld fénycsúcsnak köszönhetően kiváló színtérlefedettséget kínál. A színtérszabványok közül a DCI 100 százalékát, a Rec.2020 több mint 80 százalékát képes lefedni az Osram technológiája, ami ráadásul nem igényli, hogy a rendszert vagy bármely komponensét hozzá kelljen igazítani. Ez leegyszerűsíti a gyártási folyamatot és az egész rendszert.

A csupán néhány nanométer átmérőjű félvezető részecskéken alapuló kvantumpötty lappal összehasonlítva a költségek a felére csökkennek. Peter Lenz az Osram Opto Semiconductors termékmarketingese szerint, egy 140 centis (55 inches) 100 százalékos DCI lefedettséget nyújtó Ultra HD TV fényforrásának teljes költsége akár 55 € (kb. 17.500 Ft) a „Quantum Colors” technológiával. A jelenlegi megoldásban csak a kvantumpötty lap ára kétszer ennyi.

A technológia fejlesztői szerint további előny, hogy bár a LED színe állandó egész élettartama során, de a kvantumpötty lap idővel kékes árnyalatot vesz fel. Ami az élettartamot illeti, a „Quantum Colors” LED-ek legalább 30.000 óráig működnek. Az első tesztek eredményei pozitívak.

Kapcsolódó linkek:

Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
QD Vision kvantumpötty technológia további TV-kben
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .