Premium UHD specifikáció és logó készül a CES 2016-ra

1. Oldal

A hollywoodi stúdiók, TV gyártók és tartalomterjesztők szövetsége az UHD Alliance a közelgő CES 2016 kiállításon hozza nyilvánosságra a „Premium UHD” specifikációt és az annak megfelelőségét igazoló logót, ami segíti a vásárlók eligazodását.
Először idén januárban hallatott magáról az UHD Alliance amely az Ultra HD felbontású, nagy dinamikatartományú (HDR), szélesebb színskálájú és élményszerűbb hangú tartalmak előállításához és fogyasztókhoz való eljuttatásához szükséges szabványok felállítását tűzte ki célul. Többen remélték, hogy már az idei IFA-n lesz valami bejelentés, de ez elmaradt a HDR-re vonatkozó előírások kapcsán felmerült egyet nem értés miatt. Állítólag egyes LCD TV gyártók olyan magasra akarták tornászni a képernyőkre előírt fényességszintet, hogy azt a jelenlegi OLED TV-k nem tudnák teljesíteni. Másrészt az OLED TV gyártók azzal érveltek, hogy a HDR sokkal többről szól, mint csupán a magas fényességről.

UHD_Alliance.jpg
A Dolby, LG, Netflix, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony, Disney, Twentieth Century Fox és Warner Bros cégeket tagjai között tudó UHD Alliance (UHDA) most sajtóközleményben erősített meg, hogy véglegesítették és a jövő havi CES 2016 kiállításon bejelentik a várt „prémium” specifikációt.

„Az UHDA a CES 2016-on bejelenti az új specifikációk részleteit és bemutat egy fogyasztóknak szánt tanúsító logót, ami azonosítja azokat a termékeket, amelyek maximális UHD élményt nyújtanak„ szól a szövetség közleménye, ami hozzáteszi: „A specifikáció többek között vázolja a felbontásra, a nagy dinamikatartományra és a szélesebb színskálára vonatkozó teljesítménymutatókat, valamint a magával ragadó hanghoz kapcsolódó ajánlásokat”.

Olyan csúcskategóriás TV-k, mint a Samsung JS9500 SUHD, a Sony BRAVIA X93C és X94C szériájú Ultra HD TV-i, a Vizio Reference TV-k, valamint az LG és a Panasonic új 4K OLED TV-i már támogatják a 4K Ultar HD-t, a HDR-t és a nagyobb színtartományt (még ha nem is a teljes DCI P3-at). A TV gyártók azonban a HDR támogatást a középkategóriás modelljeikre is kiterjesztik, pedig azok nem rendelkeznek megfelelő hardverrel a HDR reprodukálásához.

Az UHDA meg kívánja akadályozni a HDR felhígítását, de nemcsak a TV készülékek esetében, hanem a teljes iparágban, vagyis előírásaik vonatkoznának a stúdiókra és a tartalomszolgáltatókra is, mint amilyen a Netflix és az Amazon

Az egyelőre nem világos, hogy a 2015-ös csúcskategóriás TV-k megfelelnek-e a majdani specifikációknak, de a 2016-os TV-k közül néhány valószínűséggel már igen. Nem ismerjük még persze a specifikációkat, de feltehető, hogy azt csak 4K felbontású HDR megjelenítésre alkalmas, nagyobb fényerejű OLED TV-k és teljes helyi fényszabályzású LCD TV-k teljesítenék majd, pontos színreprodukálással és teljes DCI P3 színtér lefedettséggel.

A CES 2016 január 6-án nyitja kapuit, és akkor minden kiderül.


Kapcsolódó linkek:

IHS: több mint 32 millió HDR TV kerül piacra 2019-ben
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítőkről
Hollywood és a TV ipar összefog a működő 4K tartalmakért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .