QD Vision kvantumpötty technológia további TV-kben

1. Oldal

Koreai és kínai TV gyártók keresik az együttműködést a kvantumpötty technológiát gyártó QD Vision céggel új fejlesztésű Ultra HD TV-ik színtartományának növelésére.


A QD Vision LCD TV-k színtartományát növelő Color IQ™ kvantumpötty technológiáját jelenleg csak a Sony BRAVIA TRILUMINOS TV-k alkalmazzák a két cég közötti szerződés alapján. Ez az egyéves szerződés a technológia kizárólagos használati jogát biztosította a Sony számára 2013 harmadik negyedévéig. Ezt követően a többi TV gyártó számára is elérhetővé válik a technológia.

QD_Vision_Color_IQ.jpg
A QD Vision Color IQ™ technológia egy tiszta kék LED fénnyel megvilágított és a gerjesztés hatására tiszta vörös és zöld fényt is kibocsátó kvantumpöttyök alkotta felületet alkalmaz. Ez a megoldás a hagyományos fehér LED-es megvilágítási rendszereknél szélesebb színskálájú LCD TV-k tömeggyártását teszi lehetővé.

A TV gyártók keresik is az együttműködést a QD Vision-al, hogy az NTSC színskála 100%-át vagy annál szélesebbet produkáló új 4K Ultra HD TV-ket fejleszthessenek 2014-re. A versenytársak érdeklődése mellett természetesen a Sony is igyekszik fenntartani erős kapcsolatait a QD Vision-al, és azt tervezi, hogy az NTSC színskála 90%-át vagy azt némileg meghaladó első TRILUMINOS TV-k után jövőre még nagyobb színtartományt előállító 4K Ultra HD TV-kkel lép piacra.

A színtartomány növelésére irányuló technikai megoldások szükségesek is, ha a TV gyártók teljesíteni akarják a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) UHDTV szabványa, vagyis az ITU-R Recommendation BT.2020, röviden Rec.2020 specifikáció támasztotta követelményt.

Kapcsolódó linkek:

Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Szakmai szervezet által díjazott képernyők és technológiák
Sony: kvantumpöttyök adják a TRILUMINOS TV-k színeit
UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision
Kész az első 10 centis színes kvantumpötty képernyő
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .