THX tune-up: az iOS/Android házi-mozi beállító alkalmazás

1. Oldal

A THX tune-up alkalmazással okostelefonról vagy táblagépről tesztelhető, megfelelően működik-e a házi-mozi hangrendszere illetve képmegjelenítője, sőt még a kép egyszerű kalibrálása is lehetséges a mobilkészülék kameráját használva.
A THX leginkább arról ismert, hogy minősítéseket ad ki mozikról, házi-mozi berendezésekről, TV-kről illetve azok technológiai alkalmasságáról, sőt akár még 3D Blu-ray filmekről és műsorokról is. A cég azonban már évekkel ezelőtt azon dolgozott, hogy megkönnyítse a házi-mozi beállítását a hétköznapi felhasználók számára.

THX_tune-up.jpg
Egy éve jelent meg az iOS eszközökön (iPhone, iPod Touch, iPad, iPad mini) futó THX tune-up alkalmazás, és február 3-tól elérhető lesz az Android változata is. Az utóbbi egyelőre csak a HTC One, HTC One Max, HTC One X, HTC One X+, Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7-2013, Nexus 10, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 3 készülékeken működik majd, amelyek már a 4.2.2 Jelly Bean vagy magasabb verziójú operációs rendszert használják.

THX_tune-up_fazis.jpg
A THX tune-up alkalmazás audió és videó klipekkel, valamint teszthangokkal és tesztábrákkal segít megfelelően elhelyezni és beállítani a házi-mozi berendezéseit illetve optimalizálni a képet és a hangot. A teszthangokkal megszólaltathatóak a 2 vagy 5.1 csatornás hangrendszer egyes hangsugárzói és tesztelhető azok fázisa, a videó kalibráció tesztábráival pedig beállítható a kép aránya, fényereje, kontrasztja, színe, színárnyalata. A mobilkészülék beépített kamerája használható a színek és a színtónus beállításához.

Mindehhez az okos mobilkészülék megfelelő kimenetét egy HDMI adapteren át kell az házi-mozi AV vevőerősítőjének illetve képmegjelenítőjének HDMI bemenetéhez csatlakoztatni.

Az alkalmazás a praktikus beállítási lehetőségeken kívül hozzáférést biztosít THX filmes és videós trailerekhez, valamint állóképekhez is, amivel bemutatható milyen meggyőzően működik a házi-mozi. Az „Ask Tex” funkcióval pedig válaszokat kaphatunk az alkalmazással kapcsolatos kérdésekre.

A THX tune-up alkalmazás hasznos, de nem pótolhatja a profi audio- és videokalibrálást.

Kapcsolódó linkek:

Kalibri: profi audio- és videokalibrálás Magyarországon
3D Blu-ray filmeket és műsorokat minősít a THX-BluFocus
A képkalibrálás fontosságáról
A THX automatikus AV beállítási technológián dolgozik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .