3D Blu-ray filmeket és műsorokat minősít a THX-BluFocus

1. Oldal

A THX-BluFocus minősítés szerkesztési és gyártási útmutatást és teszteljárásokat állít fel a 3D Blu-ray filmek és televíziós műsorok audio-video minőségének, a lemezek működőképességének és a 3D tartalom élettani hatásainak kiértékelésére.
THX_Blu-ray_3D.jpg

A THX és a szórakoztatóipar Blu-ray minőségbiztosítási- és tesztspecialistája, a BluFocus tehát egy a 3D utómunkálatok technikai kihívásainak megfelelő teljes szolgáltatáscsomagot épít fel.

Rick Dean a THX alelnöke szerint: „A 3D hosszú távú sikere az otthonokban erősen függ attól, hogy a tartalmak előállítói és a szórakoztatóelektronikai gyártók kellemes és lenyűgöző élményt nyújtanak-e napjaink befogadó fogyasztói első hullámának”.

A fogyasztók körében az egyik legnagyobb gondot a 3D videó nézésénél tapasztalt szemfáradtság és a szemüveg jelenti. A cégek kutatják a szemfáradást kiváltó okokat, hogy jobban megértsék a 3D élettani hatását. A cél a tartalmak előállítóival szorosan együttműködve megtalálni a legjobb gyakorlatot és útmutatást a 3D összes elemében, beleértve a képernyőn megjelenő karaktereket, tárgyakat, grafikákat és feliratokat. A THX-BluFocus minősítés azt is értékeli miként ad mélységet a képhez a 2D-ből 3D-be konvertálás, és amennyiben ez a hozzáadott mélység bármilyen kreatív hibát hiányosságot eredményez, ami meghamisítja a történetet, vagy szemfáradást okoz.

Paulette Pantoja a BluFocus vezérigazgatója úgy véli: „A 3D újabb dimenziója a hagyományos 2D-nél sokkal nagyobb technikai kihívást jelent az utómunka és a lemezszerkesztés számára, továbbá több lépést kíván a gyártási láncban. A minősítési program, amit a THX-el együtt hozunk létre, segít finomítani a 3D utómunkát és lemezszerkesztést, valamint a tartalom előállítóknak is, hogy jóval azelőtt minimalizálják a technikai hibákat mielőtt a 3D tartalom adásba, az internetre vagy optikai lemezre kerül.”

A 3D minősítési rendszer az alábbi kategóriákból áll:

A THX-BluFocus AV minősítés azt jelzi, hogy a film, vagy műsor 3D sztereoszkópikus képeit kockánként elemezve biztosított az eredeti maszter video összetevők élességének és részleteinek megtartása. Az audió összetevőket szintén kiértékelik, hogy garantálják azok megfelelnek a stúdióban meghatározott referenciaszintnek és hűségesen adják vissza a maszter hangfelvételt.

A THX-BluFocus C (Creative) minősítés azt jelzi, hogy az összes felirati, menü, grafikai és egyéb hasonló 3D elemet, valamint a 2D-ről 3D-re konverziót is megvizsgálták, hogy észleljék és kijavítsák a rendező szándékától eltérő és esetleg szemfáradtságot okozó kreatív hibákat és hiányosságokat, mint a nem megfelelő fókuszt és a pontatlan megjelenési helyet a képernyőn.

A THX-BluFocus I (Interoperability) minősítés azt biztosítja, hogy a Blu-ray lemez problémamentesen lejátszható a legfontosabb szórakoztatóelektronikai márkák 2D és 3D Blu-ray lejátszóin. Több mint 100 különböző régiójú Blu-ray lejátszón ellenőriznek minden THX-BluFocus Certified Disc-et, azaz minősített lemezt, hogy azok gond nélküli élményt nyújtsanak a felhasználás során.

Kapcsolódó linkek:

Nem minden sportág közvetítésénél működik a 3D
Továbbra is téma, hogy okoz-e egészségkárosodást a 3D TV
A 3D emberi tényezőivel foglalkozó csapat alakul
DVB: 3D TV szabvány még 2010-ben
HDMI 1.4a: a választható 3D formátumok specifikációjával
Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .