Toshiba: bemutatták a DVD lejátszót az új felkonvertáló technológiával

1. Oldal

A Toshiba amerikai újságíróknak már demonstrálta az új XD-E500 DVD lejátszót, mely új eXtended Detail Enhancement (XDE) felskálázó technológiájával a DVD-k minden eddiginél tökéletesebb lejátszását ígéri nagyfelbontású TV-ken.

Miután a Toshiba elvesztette a formátumháborút felhagyott a HD DVD lejátszók gyártásával és azóta figyelmét a hagyományos DVD-k minél tökéletesebb képet adó lejátszására összpontosítja. A cég ma az USA-ban elkezdi forgalmazni új DVD lejátszóját, mely úgymond minden korábbi DVD lejátszónál jobb képet állít elő a nagyfelbontású TV-ken.

toshiba_xde.jpg
Az XD-E500 javasolt fogyasztói ára 149.99 dollár (kb. 24.400 Ft) lesz, ami kétszer annyi, mint egy szokványos, a DVD lemezen lévő képtartalmat szintén 1080i vagy 1080p videojelre „felkonvertáló” DVD lejátszó ára, de kevesebb, mint a fele egy belépőszintű Blu-ray lejátszó árának.

A múlthét során egy újságírók előtt lezajlott bemutatón ugyanazt a DVD lemezt játszották le az új XDE technológiás lejátszón és egy hétköznapi 70 dolláros (kb. 11.400 Ft) felskálázós modellen, s a képet egymás mellett elhelyezett LCD HDTV-ken lehetett nézni. A jelenlévők beszámolói szerint az új lejátszó nem sokkal, de érzékelhetően élesebb képet produkált. A Toshiba nem hasonlított össze XDE és Blu-ray vagy HD DVD lejátszókat, és Louis Masses a Toshiba America Consumer Products AV termékcsoport terméktervezési igazgatója hangsúlyozta is, hogy új lejátszójuk nem versenyez vagy helyettesíti a Blu-ray lejátszókat. „Ha Blu-ray-t akarsz, menj és vegyél Blu-ray-t. Ez a termék a DVD-k jobb lejátszásáról szól” jelentette ki Masses. A vezető azt is bejelentette, hogy az eXtended Detail Enhancement technológiát más lejátszókban is használják majd. Toshiba laptopokban már alkalmaznak a felskálázó technológia egy minden bizonnyal fejlettebb változatát.

A Blu-ray Disc a DVD-hez képest jóval több képinformációt tartalmaz, és a felskálázós valamint az XDE technológiás lejátszók sem előzhetik meg képminőségben a Blu-ray lejátszókat. De az új Toshiba lejátszók az élesebb képek révén javíthatnak a nagyobb képernyőkön megjelenő DVD kép elmosódottságán.

A Blu-ray lejátszók egyelőre csak a házi-mozizás megszállott kedvelői körében népszerű, a fogyasztók többségét még nem ragadta meg. Az ABI Research piackutatása is azt igazolja, hogy az amerikai fogyasztók többsége boldog a DVD-vel, és nem hiszi, hogy a Blu-ray olyan jelentős minőségi ugrást jelentene, mint a VHS-ről DVD-re váltás volt. A Toshiba tulajdonképpen a Blu-ray piaci nehézségeire játszik.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: új laptopok az új felskálázó technológiával a Blu-ray Disc ellen
Toshiba: nagyfelbontás a jelenlegi DVD-ből?
Toshiba hivatalos bejelentés: a cég felhagy a HD DVD üzlettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .