Toshiba: új laptopok az új felskálázó technológiával a Blu-ray Disc ellen

1. Oldal

A Toshiba Londonban a sajtó nyilvánossága előtt formálisan is bejelentette, hogy új minden eddiginél tökéletesebb felskálázó technológiát épít Qosmio márkanevű laptopjaiba, de Blu-ray Disc lemezmeghajtót továbbra sem.

A Toshiba új felskálázó technológiájáról már beszámoltunk, és arról is, hogy ezzel a „Super-resolution” képfeldolgozással kívánnak versenyre kelni a szemükben még mindig „vörös posztó” Blu-ray technológiával. Először azonban nem DVD lejátszókba, hanem legújabb Qosmio laptopjaikban alkalmazzák a technológiát.

Az új felskálázó technológia szívét a cég Cell processzor technológián – ezt alkalmazzák a Sony PlayStation 3 játékkonzolokban is – alapuló új Quad Core HD videoprocesszora adja, ami nagyfelbontású H.264 és MPEG2 dekódolást és kódolást tartalmaz, valamint négy 128 bites SIMD RISC processzort, melyek párhuzamosan működnek az eszköz CPU-jával. A videoprocesszor azonban nemcsak a szabványfelbontású képtartalmak felskálázását végezheti el, de egyéb videós funkciókat is kiszolgálhat, segíthet például olyan videojel feldolgozási folyamatokban is, mint egy DVD átkódolása iPod-ra, ami sokkal gyorsabban elvégezhető Toshiba szerint, mint egyébként.

Toshiba Qosmio F50, G50 és X300 laptopok
Toshiba Qosmio F50, G50 és X300 laptopok


A londoni bemutatón a Toshiba az új felskálázási technológia kapcsán azt állította, arra koncentrálnak, hogy „a szabvány tartalmakat HD formátumban jelenítsék meg”. Az összegyűlt újságíróknak adott magyarázat szerint technológiájuk a képhez „felbontást ad” és „kitölti a réseket”, s ezzel tökéletesebb színeket és tisztaságot nyújt ott ahol azok elvesztek. A demonstráció során két TV készüléken ugyanazt a képtartalmat mutatták, az egyiken szabvány felbontásban, a másikon az új felskálázást használva. Beszámolók alapján az utóbbi sokkal jobb benyomást tett a nézőkre, de egyes vélemények szerint az nem érte el egy valódi HD forrás képminőségét, bár erre az összehasonlításra nem volt mód.

Alan Thompson a Toshiba Europe vezérigazgatója az újságírók Blu-ray Disc támogatásra vonatkozó kérdésére, azt válaszolta: „Jelenleg nem használjuk a Blu-ray-t. A Blu-ray csak egyike annak a sok útnak, melyeken át HD tartalmakhoz lehet jutni, és a HD tartalmak eléréséhez nincs rá szükség.” Emily Shirley a cég marketingvezetője ezt azzal a csípős megjegyzéssel egészítette ki, hogy „a Blu-ray csak egy tároló médium”. Mindez és további kommentárok azt jelzik, hogy a Toshiba távlatilag a Microsoft által is favorizált internetes letöltést támogatja.

Thompson azt is elmondta „az új felskálázó technológia már azelőtt kifejlesztésre került, hogy a HD DVD-vel felhagytunk”, amivel azt akarta hangsúlyozni, hogy a technológiát nem a nagyfelbontású lemezformátumok háborújának elvesztése miatt helyezik most előtérbe.

Arra Thompson nem adott választ, hogy a felskálázási technológia DVD lejátszókba is beépül-e, de a további felhasználási lehetőségre utalva azt mondta: „Egyáltalán nem látom okát miért ne lehetne a technológiát televíziókban is felhasználni.”

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: nagyfelbontás a jelenlegi DVD-ből?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .