DLP: az első lámpa-mentes házi-mozi vetítőket 2008 végére ígérik

1. Oldal

A Texas Instruments az InfoComm 2008 kiállításon mutatja be a világ első Luminus Devices PhlatLight LED fényforrást és BrilliantColor DLP chipkészletet alkalmazó, lámpa-mentes prototípus házi-mozi vetítőt.
A kiállított prototípus házi-mozi vetítő 1080p felbontású képet állít elő, a DLP technológia ismert előnyeivel, de fenntartási költségek nélkül, mivel nem kell benne lámpát és szűrőt cserélni, mint a hagyományos fényforrást alkalmazó projektorok esetében.

DLP vetítők felépítése: hagyományos egychipes (balra), lámpa-nélküli (jobbra)
DLP vetítők felépítése: hagyományos egychipes (balra), lámpa-nélküli (jobbra)


A kiadott sajtóanyag szerint több DLP vetítőket gyártó cég, köztük az Optoma is lámpa-mentes, LED fényforrású vetítők fejlesztését tervezi, melyek várhatóan 2008 végén kerülhetnek piacra. A népszerű BrilliantColor technológiához hasonlóan a lámpa-mentességhez szükséges újítások először házi-mozi vetítőkbe épülnek be, és onnan kerül majd át üzleti és oktatási célú projektorokba.

PhlatLight_LED.jpg
A lámpa-mentes vetítő előnyei nyilvánvalóak. A DLP képmodulátor (DMD) chip magas kapcsolási sebességének és a Luminus Devices korszerű PhlatLight LED-jeinek köszönhetően ezekből az előnyökből a fogyasztók is részesülnek a jobb képminőség, megbízhatóság és ár/érték arány miatt, amit ez az új projektorkategória kínál majd. A DMD képmodulátor chipen lévő apró tükrök reflektív természete miatt több fény jut el a vetítővászonra, 50%-al bővül a színtartomány, ami több mint 200 trillió szín és árnyalatai előállítását teszi lehetővé, a kontrasztarány pedig meghaladhatja az 500.000:1-et is.

A jobb színek és kontraszt mellett a megvilágító rendszer sokkal hosszabb élettartamú, akár 30%-al kevesebb teljesítményt használ fel, és talán a leglényegesebb, hogy nem kell 2-3 ezer üzemóránként lámpát venni, ami rengeteg megtakarítást jelent.


A zárt DLP optika miatt az ilyen vetítők már eleve fel vannak készítve arra, hogy ellenálljanak a poros környezetnek, és más vetítőkkel szemben nem igényelnek szűrőt az optika védelmére. A legtöbb DLP vetítőben már ma sincs szűrő, s ez igaz marad a lámpa-mentes projektorokra is.

Az új lámpa-mentes vetítők sokat kamatoztattak azokból a tapasztalatokból, melyeket a 2006 óta gyártott LED fényforrású DLP-s HVTV-k fejlesztése, gyártása során szerzett elsősorban a Samsung, mely 150.000 ilyen készüléket szállított már le.

Kapcsolódó linkek:

Optoma: mobiltelefon méretű az első „pico projector”
Házi-mozi vetítő koncepciók lézeres és LED-es megvilágítással
DLP: jön a DarkChip 4 DLP chipkészlet és kész a 3-D HDTV technológia
A DLP SmoothPicture technológiáról
DLP: keskeny, LED-es, 1080p HDTV, 100.000:1-nél nagyobb kontrasztaránnyal
LED-ek a DLP vetítéstechnikában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .