UEFA: az EB-t és a BL döntőt is inkább HD HDR, mint 4K UHD képminőséggel közvetítik

A két futballeseményt a nézők által inkább preferált nagyobb képdinamikával (HDR) közvetítik, mint a technikailag kihívást jelentő 4K UHD felbontásban.


Tavaly nyáron már megjelentek hírek arról, hogy a németországi UEFA Euro 2024 labdarúgó EB meccseinek közvetítése nem 4K Ultra HD felbontásban készül majd.

UEFA-HDR-UHD-kamera

Az International Broadcasting Convention (IBC) riportjából az is kiderül, hogy az UEFA Bajnokok Ligája döntőjének közvetítése is „1080p HD HDR” képminőségű produkció lesz, ahogy a labdarúgó-Európa-bajnokság is.

Az UEFA BL döntőt 2015., a foci EB-t 2016. óta 4K UHD produkcióban sugározták, de most a tervek szerint visszaállnak 1080p felbontású műsorgyártásra olyan új kamerákat használva, amelyek szélesebb képi dinamikatartomány felvételére alkalmasak és HDR formátumú élő közvetítést tesznek lehetővé.

Tesztek bizonyítják ugyanis, hogy a nézők inkább preferálják a HDR nyújtotta jobb sötét árnyalati és magas-fényességű képrészleteket a játéktér árnyékos illetve napfényes részein, mint a HDR nélküli 4K UHD felbontást (lásd az alábbi szimulált képet).

Foci-SDR-HDR

A legjobb persze a filmek, tévésorozatok és játékok terjesztésében egyre elterjedtebb 4K UHD HDR képminőségű felvétel és műsorsugározás lenne, de ez az élő közvetítések esetében még 10 év elteltével is jelentős technikai kihívást jelent.

Eamonn Curtin, a külső műsorgyártáshoz közvetítőkocsikat, eszközöket, stúdiókat, produkciós létesítményeket és szolgáltatásokat nyújt EMG/Gravity Media globális ügyféligazgatója az IBC-nek megerősítette: „Számos nagy nemzetközi torna és belföldi verseny terjesztési formátuma megváltozott, ahol a műsorszolgáltatók most a 1080p HDR-re tekintenek kiválasztottként. Ez technikailag előnyös számunkra, mivel csak egy jelet kell előállítani és menedzselni, nem pedig négyet, amiből az UHD jel áll.” Ez utóbbi arra utal, hogy a 1080p-hez képest négyszeres felbontású UHD jelet négy 1080p jelből állítják össze.

Egyes műsorszolgáltatók és tévécsatornák továbbra is azt hirdetik, hogy a 2024-es foci EB-t illetve a BL döntőt 4K UHD-ban közvetítik, de az valójában felskálázott 1080p lesz.

A szakma fő okként jellemzően a jogtulajdonosok és a terjesztők érdeklődésének hiányát illetve a fogyasztói szokások megváltozását is megemlítik. Ursula Romero, az International Sports Broadcasting (ISB) vezető producere tavaly novemberben a 4K HDR Summit rendezvény alkalmával mondta: „Folyamatosan azt kérdezzük, hogy érdemes-e 4K-ban és HDR-ben közvetíteni. Ez egy örök kérdőjel, mert nagy a szakadék a gyártók és a fogyasztók között”. Majd azt is hozzátette: „Minden a közösségi hálózatok körül forog, és most már percenként és másodpercenként akarnak sportot nézni, akár függőleges formátumban is.”

Reményt adhat viszont, hogy a 2024-es párizsi nyári olimpiát 4K HDR képminőséggel és 5.1.4-es térhanggal közvetítik majd.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .