UEFA Euro 2024: nem lesz 4K UHD közvetítés a jövő évi foci EB-ről?

Iparági bennfentesek szerint a jövő évi németországi UEFA Euro 2024 labdarúgó EB meccseinek közvetítése nem 4K Ultra HD felbontásban készül majd.


Az új televíziós technológiák, a video- és audioformátumok befogadásának felgyorsításában történelmileg mindig is fontos szerepet játszottak a nemzetközi sportesemények közvetítései. A televíziózásban a 4K Ultra HD felbontás továbbra sem igazán elterjedt. Hiába az elmúlt évek egyes jelentősebb sporteseményeinek 4K, sőt HDR képminőségű közvetítései, az továbbra sem mondható általánosnak.

Az UEFA Európa Liga és Bajnokok Ligája döntőket már 2019-ben 4K Ultra HD-ben közvetítették, a koronavírus járvány miatt egy évvel később megrendezett UEFA Euro 2020 foci EB pedig már akár 4K/HDR-ben is nézhető volt.

UEFA-EURO-2024

A nyáron Berlinben megrendezett Sky Sport Summit 2023 konferenciáról a Film-tv-video.de közöl beszámolót, melyben a Deutsche Fussball Liga (DLF) alá tartozó az összes labdarúgó-mérkőzés házigazda műsorszolgáltatója a Sportcast képviselője Tim Achberger kijelentette, hogy az UEFA úgy döntött, az Euro 2024-et nem 4K Ultra HD felbontásban készül majd.

Az osztrák ORF közszolgálati műsorszolgáltató terjesztésért felelő vezetője, Karl Petermichl ezt követően megerősítést az illetékesektől, és a Twitteren azt írja: „sajnos most kaptam a megerősítést az Euro 2024 produkciós bizottságától, hogy nem UHD produkció lesz Németországban.”

Az UEFA Euro 2024 produkciós bizottság nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, de a döntés egyelőre mégis véglegesnek tűnik.

A mérkőzéseit A helyi műsorszolgáltatók ettől függetlenül persze közvetíthetik a meccseket felskálázott 4K-ban, de az nyilvánvalóan nem lesz ugyanaz.

A fejlemény mindenképpen rossz hír a 4K TV-k tulajdonosai és általában a műsorterjesztő iparág számára, különösen egy olyan időszak után, amikor úgy tűnt, hogy valami mégiscsak elindult a 4K televíziós műsorszolgáltatásban. A vezető streaming műsorszolgáltatások ugyanakkor szinte kivétel nélkül kínálnak 4K felbontású tartalmakat ezzel is elszívva a nézőket a hagyományos lineáris televíziózástól.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .