A foci EB 4K Ultra HD felbontásban is látható lesz

1. Oldal

Az UEFA jóvoltából az Euro 2016 Labdarúgó Európa-bajnokság (EB) nyolc mérkőzéséről lesz 4K Ultra HD felbontású közvetítés, amelyeket néhány szerencsésebb országban láthatják is a nézők.
Az UEFA a műsorterjesztés műszaki fejlesztésében élen járva elsőként tesztelte a 4K Ultra HD technológiát a 2014-es lisszaboni Bajnokok Ligája döntő alkalmával. Az UEFA EURO HB a nyitó meccset, a negyed- és elődöntőket valamint a döntőt, azaz összesen nyolc mérkőzést közvetíti 4K Ultra HD felbontással. Ezek a 4K közvetítések 12 külön kamerával a Telegenic közvetítő kocsijában készülnek.

EURO 2016.jpg
Az olasz közszolgálati műsorszolgáltató Rai hét mérkőzést sugároz majd az EB záró szakaszában (június 30. és július 10. között) speciális UHDTV adásként azon olasz háztartások számára, melyek képesek az Eutelsat HOR BIRD műholdról sugárzott Tivúsat platform vételére. Az élő közvetítések a rendszeres UHDTV csatornák előhírnökeként azok számára lesznek nézhetőek, akik rendelkeznek Ultra HD képmegjelenítővel, és Tivúsat minősített CAM hozzáférést biztosító modult tartalmazó vevővel, amit az EB idejére aktivált speciális csatornára kell hangolni.

A svájci Swisscom még április közepén jelentette be új IPTV vevődobozát, ami lehetővé teszi a 4K műsorok eljuttatását ügyfeleikhez. Az SRF zwei fogja első ízben leadni az EB nyolc Ultra HD meccsközvetítését. Svájcban a Swisscom ügyfelei láthatnak majd először UHDTV sportközvetítést az SRF zwei adásában, amit aztán az év során továbbiak követnek majd. A vételhez az új UHD kompatibilis TV dobozon kívül a „Vivo package” és a „Swisscom TV 2.0” előfizetőjének kell lennie, és minimum 40 Megabit/sec sávszélességgel kell rendelkeznie. Az új doboz a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak továbbítását is támogatja.

A portugál RPT közszolgálati műsorszolgáltató is elindítja RPT Ultra HD csatornáját az EB-re, ami mind a nyolc említett mérkőzést adására tűzi. Az új csatornát a NOS, a Vodafone Portugal és a Meo (Portugal Telecom) előfizetéses műsorterjesztő szolgáltatók teszik elérhetővé a nézők számára.

Franciaországban az EB közvetítések jogtulajdonosai, a TF1 és az M6 is leadja a 4K kódolt meccseket, amelyek az Orange fiber ügyfelei számára lesznek elérhetőek a „New Livebox” elnevezésű médiadobozokon keresztül.

Olaszország, Svajc, Portugália és Franciaország mellett a Közel-Keleten is nézhetőek lesznek a meccsek a műholdas BeIN Sports Pay-TV platformon, mely nemrég kezdte el kínálni az új 4K set-top-box-ot az előfizetők számára.

Lehetséges, hogy más országokban is nézhetőek lesznek az EB mérkőzések 4K Ultra HD felbontású közvetítései, de idehaza sem a jogtulajdonos MTVA sem a műsorterjesztő szolgáltatók nem próbálkoznak ezzel.

Kapcsolódó linkek:

Jövőre már lesz Ultra HD Forma 1 közvetítés
8K és virtuális valóság (VR) közvetítés is lesz riói olimpiáról
Egyre több a műholdas Ultra HDTV csatorna
A Sky TV Box kész a 2016-ban induló UHD műsorok vételére
Augusztusban indul a BT Sport Ultra HD csatornája
Nem lesz 4K közvetítés a riói olimpiáról?
Az első európai 4K csatornák 2016-ban kezdik a sugárzást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .