UHDTV: Franciaországban már a HD műsorsugárzás leállítását tervezik

A jövő évi nyári olimpiáról földfelszíni UHDTV közvetítés is lesz Franciaországban, ahol 2029-től kezdik kikapcsolni a HD adásokat.


A legtöbb országban még nem tudni mikor kapcsolják le a ma már eléggé elavult szabvány felbontású (SD) digitális földfelszíni televíziós (DTT) műsorsugárzást. Ilyen a hazai előfizetési díj nélküli mindigtv és a fizetős tartalmakat kínáló mindigtv PRÉMIUM, melyek összesen 67 csatornájából csak 10 nagy felbontású (HD), a többi SD minőségű.

france-tv_UHD-TV-4K

Franciaország viszont már azt tervezi, hogy a 2024-es párizsi olimpia kezdete előtti hónapokban ingyenesen fogható UHDTV csatornákat indít, melyek közül az egyik 2029-től HD-ben már nem is sugározna DTT-n. Minderről az Ultra HD Forum iparági szervezet korábbi elnöke Thierry Fatier Linkedin bejegyzésében számol be.

Párizs ad otthont a 2024-es nyári olimpiának és tervek szerint az eseményről UHDTV közvetítést sugároznak majd Franciaországban az ingyenes France 2 és France 3 digitális földfelszíni televíziós (DTT) csatornák. Becslések szerint addigra nagyjából 20 millió francia háztartásban lesz 4K TV, ami az ország összes TV-vel rendelkező háztartásának nagyjából 76%-ának felel meg. Fontos a megfelelő műszaki specifikációkkal rendelkező, a HEVC mellett talán már a hatékonyabb tömörítésű  VVC dekódolásra is képes TV-k aránya is. Az utóbbit ugyanis tavaly már beemelték a DVB-AVC specifikációba.

A France 2 és France 3 csatornák az olimpia után is UHD minőségben közvetítenek majd nagy sporteseményeket és koncerteket. A hosszútávú terv pedig az, hogy a France 2 csatornán 2029-től kikapcsolják a HD jelet és csak UHD minőségben sugároznak. Franciaország arra számít, hogy addigra a háztartások 95%-ában lesz alkalmas 4K TV. Ezzel az ország a földfelszíni televíziós műsorszóró hálózat HDTV-ről UHDTV-re való átállítsának úttörője lesz.

Franciaország több új technológiai megoldást szándékozik bevezetni 2024 és 2029 között az átállás során és az ezekkel kapcsolatos tapasztalatokat valószínűleg más európai országok is hasznosítják majd.

A tervezett specifikáció szerint a hangot Dolby Digital Plus (E-AC3) és Dolby AC-4 formátumokban párhuzamosan sugározzák majd, mivel az utóbbit nem minden TV támogatja, a feliratozás pedig DVB SUB lesz, amíg a TTML szélesebb körben nem lesz támogatott. Megerősítették a HDR10 és a 2160p50Hz felbontás és képfrissítés alkalmazását is.

A France 2 esetében HD „simulcast” leírást alkalmaznak majd, ami azt jelenti, hogy ha a HD-ben nézett adás UHD felbontásban is elérhető, akkor a TV automatikusan átvált az UHD csatornára.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .