DVB: VVC videokódolással egészül ki a specifikáció

A műsorszórásban és a szélessávú alkalmazásokban Európában is használt DVB beemelte specifikációjában a VVC (H.266) videokódolást, jóváhagyva a felülvizsgált DVB-AVC-t.


Ahogy a DVB a 8K UHD videoszolgáltatásokhoz jóváhagyott első specifikációja kapcsán már tudható volt, az most hivatalosan is bejelentésre került. A közlemény megfogalmazása szerint: „A DVB Projekt hozzáadta a Versatile Video Coding (VVC) szabványt a videó- és hangkódolásnak a műsorszóró és szélessávú alkalmazásokban való használatára vonatkozó alapspecifikációhoz. A DVB ezzel a maga nemében az első szabványügyi testület, amely egy új generációs videokodekkel egészíti ki médiaszolgáltatási eszköztárát.”

DVB-AVC_VVC

Az új videokódolás támogatása a jövőbeli 8K és a szélesebb körű 4K UHD műsorszórás valamint szélessávú műsorterjesztés szempontjából fontos. Az Európában és más a DVB szabványt alkalmazó régióban a 8K és 4K UHD TV-knek és Set-top Box vevőegységeknek tehát a jövőben támogatniuk kell VVC dekódolást, hogy megfeleljenek a DVB Steering Board (irányítótestület) által jóváhagyott DVB-AVC specifikáció új változatának.

A közlemény az új videokódolás hatékonyságáról azt írja: „Az MPEG eredményei szerint azonos szubjektív minőség mellett átlagosan 50% bitráta-megtakarítással képes kódolni a videót az azonos családba tartozó elődjéhez, a HEVC-hez képest. Ez a VVC-t a jelenleg elérhető egyik leghatékonyabb videokódolási technológiává teszi.”

A szervezet a közeljövőben további új generációs videokodekeket tervez beépíteni a DVB szabványba, és az ezzel kapcsolatos munkának „jelenleg az AVS3 kodek áll a középpontban, az értékelésben pedig a következő az AV1 lesz”.

A felülvizsgált DVB-AVC specifikáció négy megfelelőségi pontot tartalmaz a VVC-re vonatkozóan, a minimumkövetelmény egy olyan alapszintű vevő, amely képes akár 4K (3.840×2160) felbontást támogatni HDR-rel. A három további megfelelőségi pont a nagy képsebesség (HFR) és az akár 8K (7.680×4.320) felbontás támogatását takarja.

A jelenlegi 4K vagy 8K TV-k még nem támogatják a VVC-t

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .