Apple TV: az applikáció frissül, a streamingszolgáltatások viszont drágulnak

Megújul az Apple TV applikáció navigációja a tvOS 17.2 frissítéssel és többe kerül majd az Apple TV+, Apple Arcade és Apple One.


A CNBC beszámolójában az Apple szóvivője október 25-én megerősítette: „Az Apple TV+, az Apple Arcade, az Apple News+ és az Apple One előfizetési árai a mai naptól kezdve emelkednek az USA-ban és egyes nemzetközi piacokon. A meglévő előfizetők 30 nappal később, a következő megújítási időpontban látják majd ezeket az áremeléseket.”

Az érintett előfizetők még nem kaptak tájékoztatást, de a FlatPanelsHD híre szerint az Apple weboldalain már módosította az említett alkalmazások árait, melyek tehát egyelőre csak az új előfizetőkre vonatkoznak, de a meglévőeknek is hamarosan többet kell majd fizetniük. A saját gyártású filmeket és sorozatokat kínáló Apple TV+ 6,99 €-ról 9,99 €-ra, a felhőalapú játékszolgáltatás, az Apple Arcade 4,99 €-ról 6,99 €-ra, az ezek mellé az Apple Music zeneszolgáltatást és tárhelyet is nyújtó Apple One egyéni csomag 16,95 €-ról, 19,99 €-ra, családi a csomag pedig 22,95 €-ról, 25,95 €-ra emelkedik Németországban. Az idehaza tavaly október 25-én megemelt árak változásáról egyelőre még nem tudni, de ha az az európaival azonos mértékű lesz, akkor az Apple TV+ és az Apple Arcade 2.790 Ft-ról 3.990 Ft-ra, az Apple One egyéni 4.590 Ft-ról, 5.390 Ft-ra, a családi 5.990 Ft-ról, 6.790 Ft-ra növekedhet.

A szeptemberben kiadott Apple tvOS 17 után a múlthéten megjelent a további funkciókat biztosító és hibákat javító tvOS 17.1 frissítés.

Apple TV tvOS 17_1 app új funkciók

A párbeszédek érhetőségét fokozó „Enhance Dialogue” funkció korábban csak az új HomePod okos hangsugárzóval működött, de a tvOS 17.1 révén mostantól az elődjével és a HomePod mini-vel is működik, ha azokat a (2. generációs, 2021-es) Apple TV 4K és az új Apple TV 4K médiadobozzal párosítják. A funkció az Apple alapértelmezett videolejátszóját használó alkalmazásokban használható, mint amilyen a Netflix, de például az Amazon Prime Video nem ilyen.

A tvOS 17.1 másik új funkciója az „On-Screen Volume Display”, amivel az Apple TV „hangerő-visszajelzést jelenít meg külső eszközökről, mint amilyenek a vevőerősítők és soundbarok”. Vagyis az Apple TV-hez csatlakoztatott TV képernyőjén a hangerő állításakor megjeleníti a soundbar vagy a vevőerősítő aktuális hangereje, és nemcsak egy + vagy – kijelzés.

Végül az Xbox, a PlayStation és számos más Bluetooth kontroller mellett a tvOS 17.1 már támogatja a Nintendo 64 Switch játékkontrollerét is az Apple Arcade és más az alkalmazásboltból származó játékokhoz.

Apple TV tvOS 17_2 app áttervezve

Elsőként a Bloomberg számolt be az Apple TV applikáció áttervezéséről, valamint az önálló iTunes movies és TV Shows alkalmazások kivezetéséről. Az Apple TV app alkalmazásból eddig is lehet iTunes filmeket és tévéműsorokat vásárolni, de az Apple megtartotta az önálló iTunes Movie és iTunes TV Shows alkalmazásokat is bizonyos platformokon, köztük a tvOS-en is. A cikk szerint: „Az átalakítás részeként a cég megszünteti az Apple TV set-top box-on lévő dedikált alkalmazásait, amelyekkel a felhasználók filmeket és műsorokat bérelhetnek és vásárolhatnak. Emellett iPhone és iPad (készülékeken) az iTunes Store alkalmazásból eltávolítják a filmek és tévéműsorok szekciókat. Az ötlet az, hogy több ügyfelet irányítsanak a fő TV-alkalmazás felé, amely az Apple bővülő videostratégiájának középpontjában áll.”

Mostanra a tvOS 17.2 béta 1 verziójában már meg is jelent az új Apple TV applikáció oldalsáv navigációs menüvel (lásd az alábbi képeket).

A tvOS 17.2 alatti új Apple TV applikáció újdonságai a FlatpanelsHD képei alapján

Az új Apple TV app oldalsáv menüvel
Az új Apple TV app oldalsáv menüvel, ami a vissza (Back) gomb vagy a balgomb extra kattintásával nyitható meg. Képforrás: FlatpanelsHD
Apple TV tvOS 17_2 app oldalsáv kezelés
Az oldalsávban a műsorszolgáltató csatornák és applikációk (Channels & Apps) elrejthetőek, de nem rendezhetőek és más menüelemek sem módisíthatóak. Képforrás: FlatpanelsHD
A tvOS 17.2 új Apple TV alkalmazás My TV
A saját TV (My TV) szekció az applikációba integrált streamingszolgáltatásokhoz. Képforrás: FlatpanelsHD
Apple TV tvOS 17_2 app Store
Az alkalmazás filmboltja (Store). Képforrás: FlatpanelsHD
Apple TV tvOS 17_2 app Library
Az alkalmazás filmtára (Library) műfaj szerinti szűréssel. Képforrás: FlatpanelsHD

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .