Új SONY termékek az IFA-ról

Új SONY DVD és egyébb házi-mozi készülékek

Az ősz kezdetével számos új készülékkel gazdagodik a SONY választéka is és ezek nemsokára a hazai kínálatban is megjelennek. Amint ismerté válnak áraik, felkerülnek portálunk adatbázisába is.
A berlini IFA látogatói a legnagyobb érdeklődést a DVD rekorderek iránt tanúsították. A SONY ebben a versenyben sem kíván lemaradni, ezért a korábban megjelent, mindkét RW (DVD-RW és DVD+RW) formátummal kompatíbilis és EISA díjjal jutalmazott RDR-GX7811 mellé csatasorba állította a kedvezőbb árú RDR-GX3-at.

RDR-GX3
Az RDR-GX3 rendkívüli képminőséget ígér mind felvétel mind lejátszás során, és olyan DVD felvételt, mely a lehető legtöbb lejátszóval kompatíbilis. A DVD+RW, DVD-RW mellett DVD-R lemezre is készíthető felvétel és természetesen lejátszhatóak az előbbiek mellett a DVD+R, CD, CD-R, CD-RW lemezek is. A rekorder használatát képernyőn megjelenő grafikus kezelőfelület egyszerüsíti és számos szolgáltatás segíti a TV adások rögzítését.

A „bejárattól a kijáratig” a lehető legjobb képminőségről három önálló feldolgozó eljárás gondoskodik. Az „Előfeldolgozás” egy Pre-Frame zajcsökkentésből, (a forrásjelet zaját csökkenti a hatékony MPEG kódolás érdekében) egy időalap-korrekcióból, (az analóg videoforrások időbeli „rángásainak” kompenzálására) és egy Pre-Video EQ-ból (percenként változtatva beállítja az eredeti videoforrás színét, világosságát és kontrasztját) áll. A „Kódolási eljárásban” az RDR-GX3 minden formátumhoz változó bitsebességű (VBR) kódolást használ, mely a képtartalom komplexitásától és mozgalmasságától függően automatikusan választja meg kódoláshoz szükséges bitsebességet. A SONY által kifejlesztett VBR kódolási algoritmus fenntartja a képminőség folyamatos szintjét a felvétel során. A „Végfeldolgozás” a Noise Shaped Video technológiájú 12-bit/108MHz-es video D/A átalakító, a mozgáshoz igazodó képzaj-csökkentés és a függőleges és vízszintes blokkzaj-csökkentés (BNR) alkalmazása miatt csak a high end DVP-9000ES lejátszójának tulajdonságaival mérhető össze. Mindezek a technológiák minimalizálják az MPEG tömörítést jellemző videozajokat.

Az RDR-GX3 sikerében bízva a rekordert – az új trendhez igazodva – két házi-mozi rendszerben is körbeépítették egy komplett surround hangrendszerrel. A HTR-6000 és HTR-6500 készletek a felvevő/lejátszón kívül egy 5 x 35 Wattos (RMS) Dolby ProLogic2/Dolby Digital/DTS Surround formátumokat kezelő AV vevőerősítőt, 20 centis hangszórójú, 100 Wattos aktív mélysugárzót és öt szatellit hangsugárzót tartalmaznak (a HTR-6500-ban az ötből négy nyúlánk oszlopsugárzó és egy center).

DAV-SC6
Nagyon szépre sikeredett a három új kompakt házi-mozi rendszer a DAV-SC5, DAV-SC6 és DAV-SC8 is. Mindegyikben DVD/SACD (sokcsatornás)/SVCD/CD-lejátszót találni, mely elboldogul a DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-R/RW lemezekkel az MP3, JPEG állományokkal, és a SONY S-Master digitális erősítői dolgoznak. Az erősítők teljesítménye: a legkisebben 5x90W+100W, a középsőben 5x100W+100W (a +100W a passzív mélysugárzót hajtja), a legnagyobban 5x100W és az aktív a mélysugárzót 135W táplálja. A rendszerekhez társuló hangsugárzók összetétele is más és más: a centerek mellé négy kicsi jár az SC5-höz, két kicsi és két állványon álló nagyobb az SC6-hoz és négy állványos az SC8-hoz.

Az említett és az év EISA innovációs díjára érdemesített S-Master digitális erősítő technológia épül bele a cég két új ES sorozatú AV erősítőjébe is.

STR-DA3000ES
Az STR-DA3000ES és STR-DA5000ES közül a kisebbik 6 x 150 Watt (RMS) teljesítményt ad le 8 Ohmon, külön 5.1- és 6.1-csatornás bemenetekkel rendelkezik, Dolby Digital, Dolby ProLogic II, DTS NEO:6, DTS 96/24 és 6.1-es Dolby Digital EX, DTS-ES, -surround formátumokat is dekódol. A „nagytestvér” csak abban különbözik, hogy a 7 x 170 Wattos erősítőhöz 7.1-csatornás bejáratot és surround dekódoló elektronikát kapott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .