Ultra HD Blu-ray: nő a piaci részesedése a zsugorodó lemezeladáson belül

A továbbra is hanyatló teljes videolemez piacon az Ultra HD Blu-ray piaci részesedése 2022 második negyedévében volt az eddigi legjobb.


A DVD, Blu-ray és 4K Ultra HD Blu-ray műsoros lemezek piaca évek óta zsugorodik. A kereslet csökkenésének oka egyértelműen a streaming szolgáltatások gyors elterjedése.

Ultra HD Blu-ray_lemezek

A Digital Entertainment Group (DEG) adatai szerint az USA-ban a fizikai műsorhordozók piaca 2019. óta minden évben kb. 20-25%-kal csökkent: 2019-ben 3,29 milliárd $ (kb. 1.300 milliárd Ft), 2020-ban 2,45 milliárd $ (kb. 970 milliárd Ft), 2021-ben 1,97 milliárd $ (kb. 780 milliárd Ft). 2022 első negyedévében a videolemezek az eladások 19%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Ezen a tendencián belül azonban 4K HDR képminőséget és a legtökéletesebb hangot nyújtó objektum-alapú hangformátumokat is támogató Ultra HD Blu-ray piaci részesedése évek óta folyamatosan növekszik. A Twitteren közölt grafikon alapján 2022 második negyedévében ez az arány rekord-magas, 13,4% volt, míg egy éve még csak 7,5%.

UHD Blu-ray részesedése

A lemezek vásárlói ma már tipikusan gyűjtők, akik tehát a jobb kép- és hangminőséget értékelik. Ráadásul a korlátozott példányszámú 4K UHD Blu-ray kiadványok nem is olyan rossz befektetések. Egyes 4K „Steelbook”, azaz fémdobozos kiadások már többszörösét érik az eredeti kiskereskedelmi áruknak. Az is hozzájárulhat a formátum sikeréhez, hogy egyre több háztartásban van már UHD Blu-ray lemezek lejátszására alkalmas PlayStation 5 illetve Xbox Series X játékkonzol.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .