ULTRA HD PREMIUM: médialejátszókra és set-top box-okra is

1. Oldal

Az UHD Alliance az IFA 2017 alkalmával jelentette be, hogy az ULTRA HD PREMIUM minősítést és logót ezután streaming médialejátszók, set-top box vevők és asztali számítógépek is megkaphatják, igazolva hogy azok megfelelő 4K és HDR élmény biztosítanak.


Az iparági kezdeményezésre 2016 januárjában bejelentett ULTRA HD PREMIUM minősítési program alapvető célja a fogyasztók tájékoztatása arról, hogy mely termékek biztosítanak valóban megfelelő 4K Ultra HD és nagy dinamikatartományú (HDR) képmegjelenítési élményt. A megjelölést először csak a kritériumnak megfelelő TV-kre használták, később a programot kiterjesztették az Ultra HD Blu-ray lejátszókra is, aztán pedig laptopokra, táblagépekre és telefonokra is.

ULTRAHD_PREMIUM_logo1.jpg
A programot gondozó UHD Alliance a berlini IFA-n bejelentette be, hogy most a streaming médialejátszókkal, set-top box-okkal és asztali számítógépekkel bőviti a programot, így hamarosan ezeken a műsorforrás készülékeken is megjelenik a minősítést jelző logó.

Michael Zink az UHD Alliance elnöke elmondása szerint: „A 2017-re 42%-kal, 81 millióra bővülő 4K UHD TV kiszállítással, a folyamatosan és gyorsan változó tartalomterjesztési környezetben az egyetlen állandó a fogyasztói igény a prémium tartalmak iránt, függetlenül a terjesztési platformtól. Ezért, akár egy lemezjátszóról, kábel- vagy műholdvevő box-ról, vagy streaming médialejátszóról nézik a tartalmat, megtalálhatják az ULTRA HD PREMIUM logót, mely a prémium élményt 4K UHD-ben és HDR-rel biztosító termékeket azonosítja.”

A médialejátszóknak és számítógépeknek ugyanazokat az alapvető követelményeket kell teljesíteniük, mint a TV-knek és az Ultra HD Blu-ray lejátszóknak. Vagyis a tartalmat 4K felbontással, 10-bites színfelbontással, a BT.2020 színtérleírás szerint és legalább a HDR10 (PQ) formátumnak megfelelően adjaák ki egy a HDMI 2.0a vagy későbbi verziójú kimeneten.

A szervezet emellett elkezdte figyelemmel kísérni azokat az együttműködési problémákat, amelyeket a fogyasztók a 4K HDR televíziók és az azokhoz csatlakoztatott lejátszók között tapasztalnak. A cél az, hogy az együttműködés is a minősítési folyamat része legyen. Ma még sok HDR megjelenítésre képes TV-n manuálisan kell aktiválni a HDMI beállítási lehetőségeket, hogy azon át a HDR tartalmat élvezni lehessen.

Az említett új termékek bevizsgálása idén ősszel kezdődik.

Kapcsolódó linkek:

ULTRA HD PREMIUM minősítés Ultra HD Blu-ray lejátszókra is
Közzétették az ULTRA HD PREMIUM specifikációt és logót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .