Ultra HD-t és HEVC-t is támogat az Android 5.0 és az Android TV

1. Oldal

Az Android következő 5.0-ás verziója, a „Lollipop” nemcsak a mobileszközök, de az Android TV operációs rendszere is lesz, ami a Google megerősítése szerint már a kezdetektől fogva támogatja az Ultra HD felbontást és HEVC videotömörítést.

A Google az Android TV-vel hozza el okostelefonokon és táblagépeken már sikeres operációs rendszerét. Jövő tavasszal kerülnek piacra az első Sony, Sharp és Philips televíziók Android TV platformmal, és még idén megjelennek médialejátszók és játékkonzolok az operációs rendszerrel.

Google_Nexus_player_1.jpg
Az Android TV egyszerű felhasználói felületű alkalmazásokat és játékokat kínál, miket egy kis távirányítóval lehet vezérelni és hangfelismeréssel keresni. Csak a kifejezetten nagyképernyőre fejlesztett alkalmazások fognak rajta működni, de a Google szerint ilyeneket könnyű készíteni. A Google megerősítette, hogy az Android TV a kezdetektől támogatni fogja az Ultra HD felbontást és a HEVC (H.265) dekódolást.

Az Ultra HD képek négyszer több pixelből állnak, mint a Full HD képek, a HEVC tömörítési formátummal pedig ugyanaz a képminőség továbbítható fele akkora bitrátával, mint az MPEG4 (H.264) tömörítéssel. Ez azt jelenti, hogy egy online „streaming” szolgáltatás 2GB helyett csak 1GB adatmennyiséggel továbbíthat egy filmet változatlan képminőséggel.

A Google korábban az Android weboldalán a 10 bites színmélység támogatására is utalt, de később aztán ez eltűnt a hivatalos listáról.

Még idén kapható lesz a Google kis fekete doboza, a Nexus Player, ami az első médiadoboz lesz Android TV platformmal. Ez még nem támogatja az Ultra HD felbontást és úgy tűnik, hogy a HEVC-t sem.

Kapcsolódó linkek:

Google Nexus Player: az első készülék Android TV-vel
Android TV: a Sony, a Sharp és a Philips kész a platformra
Chromecast: már Európában is kapható a hálózati médiaeszköz
Android TV: a Google TV újratöltve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .