Android TV: a Sony, a Sharp és a Philips kész a platformra

1. Oldal

A Google éves I/O fejlesztői konferenciáján bemutatott jövőbeli Android TV platform Smart TV funkciókként streaming tartalomelérést, alkalmazásokat és játékokat is kínál.


A Google hivatalosan is felhagy a Google TV projekttel és helyette az új Android TV platformra összpontosít, ami streaming tartalomelérést, alkalmazásokat és játékokat kínál TV készüléken.

Androidt_TV_Google_play.jpg
Az Android TV nemcsak új Smart TV-ken, de akár TV bokszokon is futhat, így a régi TV-khez is használható lesz. A TV képernyőjén megjelenő frontoldalra „húzható” a kiválasztott film vagy TV műsor, ami kereshető például színészek neve esetleg mondjuk „Oscar-díjra jelölés” alapján, vagy egyszerűen csak kérdésként bemondható az okostelefonba vagy a „smartwatch” okos órába. A múltban már látottak alapján, a Google releváns tartalmat is ajánl.

Az Android TV támogatja a Chromecast Google Cast funkcióját is, ami például lehetővé teszi a keresést a Netlfix filmtárában Android/iOS okostelefon vagy táblagép használatával, és aztán a megtalált tartalom lejátszása el is indítható a TV képernyőjén.

Az Android TV a Google legújabb „L” elnevezésű Android verzióján alapul. A platform egy speciális TV kiadásban hozzáférést nyújt a Google Play bolthoz is. Innen olyan alkalmazásokat lehet letölteni, mint a Netlfix, a YouTube, a Hulu, a Pandora és még sok más. Az ötlet természetesen az, hogy a fejlesztők éppúgy, mint okostelefonokra, új alkalmazásokat és élményeket kreáljanak TV képernyőre is.

Az Android TV egy játékkonzol is, és mivel az Android operációs rendszerén alapul, ezért már sok jó játék létezik hozzá. A játékok vezérelhetőek egy másik Android készülékkel, vagy egy arra alkalmas játékvezérlővel.

Android_TV.jpg
A Sony, a Sharp és a Philips lesznek az első TV gyártók, amelyek Android TV platformot alkalmazó Smart TV-ket kínálnak majd 2015-ös TV kínálatukban. A Razer és az Asus TV médiabokszokat kínálnak majd a platformmal, a Google pedig dedikált játékkonzolokról is említést tett.

A Samsung és az LG nem csatlakozik, annak ellenére, hogy az utóbbi volt a Google TV legelkötelezettebb partnere. A két koreai TV gyártó saját TV platformjaikra összpontosítanak, vagyis az LG webOS, a Samsung Tizen alapú Smart TV-ket fejleszt és kínál.

A 2015 januári CES kiállításon várhatóan már rengeteg Android TV termék jelenik meg.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: Tizen alapú lesz az új Smart TV platform
Chromecast: már Európában is kapható a hálózati médiaeszköz
LG: webOS az új Smart TV-k platformja
Jövőre jön a Google Nexus TV set-top box?
Android TV: a Google TV újratöltve
Google Chromecast: online tartalmak TV-re egy kis eszközzel
Google TV: Google Play tartalomszolgáltatások Európában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .