Ultra HDTV DVB-T2 tesztadás Barcelonában

1. Oldal

A Barcelonában lezajlott Mobile World Conference 2013 rendezvényen a spanyol közszolgálati műsorszolgáltató RTVE, valamint az EBU és iparági partnerek földfelszíni sugárzású UHDTV adást működtettek DVB-T2 technológiával.
Az EBU (European Broadcasting Union) Eurovision hírportáljának beszámolója szerint az első Ultra High Definition 1 (UHDTV 1) DVB-T2 adást a spanyol közszolgálati műsorszolgáltató RTVE, valamint az EBU és iparági partnerek (Abertis Telecom, SAPEC, Sony, Apuntolapospo, UPM, URL La Salle) hozták létre.

A 3840×2160 pixel felbontású, vagy másként UHD-1 elnevezéssel illetett földfelszíni terjesztésű sugárzással a jövőbeli UHDTV szolgáltatás gyakorlati megvalósíthatóságát kívánták igazolni

A kísérlet azt is bizonyítja, hogy a DVB-T2 szabvány az ilyen magas minőségű adások továbbításának sikeres és a spektrumot hatékonyan kihasználó módját nyújtja.

UHDTV_DVB-T2_adas.jpg
Az úttörő adást a barcelonai konferencián egy 213 centis (84 inch) TV képernyőjén lehetett látni. A katalán fővárosról készített felvételeket H.264/AVC kódolással, 35 Megabit/sec adatátviteli sebességgel továbbították az adás során.

Az elkövetkező televíziós formátum szabványával kapcsolatban a képfelbontáson kívül még megvitatásra várnak a képfrissítés gyakoriságára, a színtérre és a hangrendszerre vonatkozó paraméterek.

Az EBU technológiai és innovációs igazgatója Lieven Vermaele szerint a barcelonai bemutató nagy előlépés volt a nagyobb spektrumhatékonyság és sokkal jobb otthoni vizuális élmény elérése felé.

Kapcsolódó linkek:

Hétmillióra nőhet az Ultra HD TV-k eladása 2016-ra
Japán a 2014-es foci VB-vel kezdi az UHDTV műsorsugárzást
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
Eutelsat: sugároz az első demonstrációs Ultra HD 4K TV csatorna
UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .