UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision

1. Oldal

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) UHDTV szabványként fogadta el a japán NHK Super Hi-Vision elnevezésű 8K (7680×4320 pixel) felbontású, akár 120 kép/ másodperces képfrissítésű, nagyobb színmélységű és színterű rendszerét.
Az első 4K TV-k még csak most kerülnek piacra, de már a 8K Ultra High Definition TV-k szabványát is elfogadta a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU). A szervezet lassan egy éve kezdte el tanulmányozni a japán közszolgálati műsorszolgáltató NHK által kidolgozott és javasolt Super Hi-Vision rendszert. A jövőben tehát alkalmunk lesz olyan TV műsorokat és készülékeket látni, amelyek 7680×4320 képpontból állnak majd, ami 16-szorosa napjaink 1920×1080 pixel „Full HD” felbontásának.

UHDTV_nezoter.jpg
Az új szabvány azonban nemcsak a kép felbontásában kínál majd sokkal többet, de a tervek szerint a 10 és a 12 bites színmélységet is támogatja majd, és szélesebb az emberi szem által érzékelhető teljes tartományhoz közelebbi színteret reprodukál, valamint zavartalan mozgásmegjelenítéshez akár 120 kép/ másodperces képfrissítést.

A szabvány kiterjesztésének részeként kezelik a kép mellé társuló akár 22.2 csatornás hangot, valamint az olyan részletkérdéseket, hogy miként kezelik majd a 8K jelet az adásláncban, ami igen gyors és nagyhatásfokú jeltömörítést kíván majd meg.

A beszámolók szerint az idei Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV közvetítése lenyűgözte azokat, akiknek volt szerencséjük látni azt. Az NHK csapata ehhez nemcsak egy speciális közvetítő kocsit hozott Londonba, de azt a három 8K kamerát is, amelyek méretük miatt egyelőre nem éppen hordozhatóak.

UHDTV_kamera.jpg
A 8K közvetítést az Olimpia nyitó- és záróünnepségéről valamint a férfi 100 m-es síkfutás döntőjéről Londonban, Glasgowban és Bradfordban, továbbá az Egyesült Államokban és Japánban 6,3 illetve 7,6 méter átlójú képernyőkön és a teljes 22.2 csatornás hanggal élvezhették a nézők.

Kapcsolódó linkek:

IFA 2012: bemutatkozik az LG 213 centis 4K TV-je is
Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV formátumban
UHDTV: 4K és 8K felbontás az ITU ajánlás-tervezetében
NHK és JVC fejlesztésű 120 kép/sec Super Hi-Vision vetítő
Panasonic és NHK 8K felbontású plazma képernyőóriás
4K videoformátum, de melyik?
Egy lépéssel közelebb az UHDTV megvalósulásához
IFA 2011: Sharp Super Hi-Vision 8K4K LCD képernyő demó
Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .