Japán a 2014-es foci VB-vel kezdi az UHDTV műsorsugárzást

1. Oldal

Az eredeti tervekhez képest közel két évvel korábban, 2014 júliusában tervezi elindítani a világ első UHDTV műsorsugárzását a japán kormány, hogy ezzel segítse élénkíteni az Ultra HD (4K) TV-k iránti keresletet.

Az Asahi Times híre szerint a Japán Belügy és Hírközlési Minisztériuma arról döntött, hogy 2014 júliusában elindítja a világ első „4K technológiát használó” műsorsugárzását, a tervek szerint először kommunikációs majd műsorszóró műholdakról és földi digitális műsorszórással is.

Foci_VB_UltraHD.jpg
A hónap eleji CES 2013 kiállításon szinte az összes jelentős TV gyártó bemutatta rövidesen piacra kerülő Ultra HD felbontású készülékeit. Az illetékes minisztérium azonkívül, hogy világelső kíván lenni a rendszeres 4K tartalmú műsorsugárzás terén, deklarált célnak tekinti az Ultra HD TV-k iránti kereslet élénkítését is. Ennek érdekében az eredetileg 2016-ra tervezett UHDTV műsorsugárzás elindítását előrehozták a brazíliai labdarúgó VB 2014. júliusi időpontjára.

A jelenlegi 1.920 x 1.080 képpontnál négyszer nagyobb felbontású képet nyújtó televíziózás megkezdéséhez lassan minden műszaki és szabványosítási feltétel adottá válik. Az ITU dolgozik az UHDTV televíziózás szabványain, és hogy a több mint 8 megapixeles videokép elfogadható sávszélességen legyen továbbítható már jóvá is hagyták a H.265 HEVC videó tömörítési szabványt, amihez rövidesen elérhetőek lesznek az ezt dekódoló chipek is. Demonstrációs céllal pedig már sugároz az Eutelsat egy Ultra HD 4K TV csatornája.

A 4K felbontáson is túlmutató 8K televíziózáson munkálkodó NHK sikeresen demonstrálta a technológiát a Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV formátumú közvetítésével, aminek elindítását most szintén két évvel 2016-ra hozták előre.

Kapcsolódó linkek:

ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
Broadcom chip HEVC kódolt Ultra HD videó dekódolásához
Nem prioritás a Sony számára a Blu-ray 4K lemezformátum
Eutelsat: sugároz az első demonstrációs Ultra HD 4K TV csatorna
Készül a világ első 4K és egyben 3D televíziós sorozata
Sony: a 4K Ultra HD TV mellé tartalom is jár
Mostantól Ultra HD a 4K hivatalos iparági elnevezése
Csekély része lesz az LCD TV-k piacán a 4K TV-knek
UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision
Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV formátumban
UHDTV: 4K és 8K felbontás az ITU ajánlás-tervezetében
4K videoformátum, de melyik?
Egy lépéssel közelebb az UHDTV megvalósulásához
Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .