Videó sorfelbontás és progresszív képfrissítés

A progresszív képfrissítésről

A videó világának sokak számára rejtélyes számait (480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p) és a „váltott-soros” illetve „progresszív” képfrissítés mibenlétét igyekszik elmagyarázni ez a cikk.
A progresszív képfrissítésről

A progresszív képfrissítésre utaló 576p (480p) kompatibilitás igen jelentős előrelépést jelent a nagyképernyős képmegjelenítés során, de nem jelent lényeges különbséget a szokványos TV-k képmérete esetén. Ahhoz, hogy teljesen ki tudjuk használni a progresszív képfrissítés előnyeit, két dologra van szükség: az egyik egy megfelelő videojelforrás, mely képes progresszív jelet szolgáltatni, a másik egy nagyképernyős televízió vagy projektor, mely képes ezt a jelet fogadni és progresszív frissítéssel a képek sorát megjeleníteni.

A megfelelő jelforrások között ott találjuk a DVD lejátszókat, melyek rendelkeznek váltott-soros és progresszív (tipikusan analóg komponens Y, Pb, Pr vagy digitális HDMI) kimeneti jellel is.

Az 576p (480p) kompatibilis nagyképernyős képcsöves TV készülékek mellett a plazma és LCD TV-k valamint a digitális vetítők működési elvükből következően progresszív képfrissítéssel működnek és van is ilyen jel fogadására alkalmas bemenetük.

Felmerül a kérdés: hogy lehetséges progresszív módon megjeleníteni az olyan, hagyományos váltott-soros videoforrások jeleit, mint az analóg TV/kábel TV, a videomagnó stb.

Az összes progresszív képfrissítésű képmegjelenítő rendszer képes fogadni váltott-soros jeleket (pl. összetett és S-Video jelet) és azt a saját beépített progresszív átalakító (deinterlacer) vagy sorduplázó (line doubler) áramkörével a progresszív képmegjelenítésnek megfelelő jellé alakítani.

mozgas-alkalmazkodas_hu.jpg
A sorduplázó vagy progresszív átalakító fogadja a TV/kábel TV, videomagnó vagy DVD lejátszó 576 (480) sorból álló váltott-soros jelét és újraegyesíti a páratlan és páros sorokat egy 576 (480) soros progresszív jellé. A sorok újraegyesítése során az átalakító figyeli a mozgásból eredő eltéréseket (ettől fésűsödnek a mozgó kontúrok) és ahol ilyet tapasztal interpolációval állítja elő a sorokat, kisimítva az éleket. Ezt az eljárást nevezik mozgáshoz alkalmazkodó (angolul motion adaptive) progresszív átalakításnak.

Ráadásul, mivel az egyes képek 1/25-öd (1/30-ad) másodpercenként követik egymást, a képmegjelenítő eszköz viszont 1/50-ed (1/60-ad) másodperc alatt pásztázza végig mind a 576 (480) sort, ezért kétszer egymás után lehet frissíteni a képet. Ezért van az, hogy a sorduplázó NEM a kép sorainak számát duplázza, hanem az 1/25-öd (1/30-ad) másodperc (a képváltási idő) alatt megkétszerezi a 576 (480) sor felrajzolásának számát. Mindez növeli a kép fényerejét és stabilitását is.

A talán legismertebb és legelterjedtebb progresszív átalakítási technológia a Faroudja DCDi (Directional Correlational De-interlacing). Ez a módszer arra is ügyel, hogy a képen átlósan keresztben futó mozgó élek reprodukálása során, az interpoláció következtében előálló parányi lépcsőket (lásd az alábbi ábrán a zászló csíkjait) kiküszöbölje.

DCDi.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .