Videó sorfelbontás és progresszív képfrissítés

Mi a helyzet a HDTV-vel?

A videó világának sokak számára rejtélyes számait (480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p) és a „váltott-soros” illetve „progresszív” képfrissítés mibenlétét igyekszik elmagyarázni ez a cikk.
Mi van akkor, ha a képmegjelenítő is rendelkezik progresszív átalakítóval – mint ahogy a digitális vetítők valamint a plazma és LCD TV-k mindegyike – és a műsorforrásként alkalmazott DVD lejátszó is képes progresszív jelet előállítani?

Általánosságban a DVD lejátszó progresszív jele vezet jobb eredményre. Ennek oka, hogy a DVD lemezen digitálisan kódolva tárolt komponens 576i (480i) váltott-soros formátumot a DVD lejátszó, digitális tartományban alakítja át 576p (480p) progresszív formátummá, az analóg jellé alakítás előtt. Sőt, ha a lejátszó rendelkezik digitális videó kimenettel (HDMI) akkor az analóg jellé konvertálás is elmaradhat.

Ha nem használjuk a DVD lejátszó progresszív átalakítóját és egy analóg 576i (480i) váltott-soros jelet továbbítunk a digitális képmegjelenítőhöz, akkor az ezt először digitalizálja, és azon végzi el a progresszív átalakítást. Elvileg a D/A, A/D oda-vissza konvertálás ronthatja a jelet, ezzel nehezítve a képmegjelenítő progresszív átalakítójának dolgát, mely „kevesebb” adatból kénytelen végrehajtani feladatát. Ma azonban a D/A átalakítók már elég jók, és az is előfordulhat, hogy a projektor vagy plazma TV fejlettebb progresszív átalakítóval és videó processzorral rendelkezik, mint a DVD lejátszó. Szóval, ha ilyen helyzet elé kerülünk és nem csak az okoskodásokra akarunk hallgatni, a legjobb, ha kipróbáljuk melyik progresszív átalakító eredményez számunkra kielégítőbb képminőséget.

Mi a helyzet a HDTV-vel?

A nagyfelbontású azaz (High Definition Television) HDTV ma már kizárólag digitális műsorsugárzás két dologban tér el a hagyományos TV rendszertől. Az egyik, hogy sokkal több sorból állítja elő a képet, a másik, hogy a megszokott 4:3-hoz képest szélesebb, filmszerűbb 16:9-es képarányt alkalmaznak.

Az egyik elterjedt HDTV formátum a 1080i, azaz az 1080 váltott-soros rendszer, mely a páratlan, majd a páros sorok felrajzolásával frissíti a képet. Mivel sokkal több sorból áll a kép, ezért maguk a sorok és a mozgásból eredő mellékhatások is kevésbé láthatóak. Egy másik HDTV formátum a 720 soros progresszív képfrissítésű, vagyis a 720p, de kísérleteznek az 1080 soros progresszív képfrissítésű 1080p rendszerrel is. A Blu-ray Disc lemezeken pedig ez utóbbi a mozifilmektől átvett másodpercenként 24 képkockás 1080/24p (24p) formátumát alkalmazzák.

Kapcsolódó link:

Mi az a 24p, és mire jó?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .